Borsa yeni yıl rallisi yapacak mı

Memlekette 2023 yılı tam bir borsa yılı oldu. Doğrusu pandemiden sonra en gözde yatırım olarak yıldızı parlayan borsaya yatırım yapanların sayısı 8,5 milyona yaklaştı. Yani hanehalklarını da sayarsak en az 34 milyonun gündeminde borsa var. Bu yüzden yıl sonu yükselişinin olup olmayacağını soran da bir hayli fazla.
BIST 100 endeksi yatırımcısına bu yıl yaklaşık 43 kazandırdı. Bu süreçte bankacılık endeksi ise 72 prim yaptı. Endeks Aralık ayına iyi başlamadı. 8.100 puan seviyesinin üzerinde tutunamayan BIST 100 endeksi 8.000 puanın hemen altında konumlanıyor.
2023 yılının başından itibaren sektörlerde de görünüm farklılık gösterdi. Bazı sektörlerin getirisi enflasyonu yenerken kimi sektörler ise bu yılı enflasyonun gerisinde getiriyle tamamlayacak. Ulaştırma ve sigortacılık endeksi borsada yatırımcısına enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Ulaştırma endeksi yılbaşından itibaren 75 değer kazanırken, bu yükseliş sigortacılık endeksinde 155 olarak kayıtlara geçti.
Borsa İstanbul'da bu yükseliş varken küresel borsalarda BIST 100'ün gerisinde kaldı. Wall Street'te SP 500 endeksi yılbaşından beri 18.5 değer kazanırken, Nasdaq 35 ve Dow Jones endeksi ise sadece 8.7 yükseldi. Almanya'da Dax endeksi yıllık 19.4 yükselirken, son bir ayda ise yaklaşık 9 getiri sundu.
Peki içeride yeni yıl, dışarıda Noel rallisi olur mu Analistler yılbaşında olmasa bile Ocak sonu, Şubat başında yeni yıl rallisi beklediklerini söylüyorlar. Şubat sonrası gerçekleşmesi beklenen yükselişler için şirketlerin mevcut görünümünden maliyetlenilebileceğini ifade ediyorlar. Türkiye'nin hikâyesi enflasyonla mücadele ve yabancı yatırımcının ilgisiyle şekillenecek. Küreselde ise gözler FED'in 13 Aralık'ta açıklayacağı son karar ve vereceği mesajlarda.


TÜRKİYE'NİN