'Kart limiti'nde yapılan hatalar

Son günlerde limiti 100 bin TL'nin üzerinde olan kredi kartlarından 750 TL Savunma Sanayi Fonu kesintisi yapılacağı haberleri çıkmıştı. Meclis gündemine gelen tasarı sonrasında yeniden değerlendirilmek üzere Meclis'ten geri çekildi. Limit konusu gündeme gelmişken, sizin kaç kredi kartınız var Limitleriniz ne kadar olmalı Kredi kartı limitinin yüksek olmasının psikolojik etkileri neler Hadi gelin, birlikte göz atalım.

Bir kişinin birden fazla kredi kartına sahip olması, kartlar arasındaki dengeyi sağlamasını zorlaştırabilir. Eğer toplam limit, gelir düzeyinin çok üzerindeyse, bu kişinin sürekli olarak bir borç döngüsüne girmesi olası. Üstelik kart sayısı artıkça, ödemeleri yönetmek de zorlaşıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

KREDİ KARTI LİMİTİ: Kişinin gelirine ve finansal geçmişine bağlı olarak belirlenen bir üst sınır.

CAN KURTARAN SİMİDİ Mİ

YANLIŞ: Birçok kişi kredi kartını bir güvence gibi gördüğü için limitinin yüksek olmasını istiyor. Okul taksitleri ve sağlık harcamaları ya da ani bir finansal kriz veya işten çıkarılma gibi durumlarda kredi kartı limiti bir can simidi gibi görülüyor. Aslında, anlık durumu kurtardıktan sonra sıra ödemeye geldiğinde, kişi için zorlayıcı bir süreç oluşuyor.

DOĞRUSU: Bu tip acil durumlar için birikim yapmak, kredi kartına bağlı kalmaktan çok daha sağlıklı. Sağlık harcamaları ya da beklenmedik giderler, kredi kartıyla karşılanacaksa bile, bu harcamaların dikkatlice ödeme planı yapılmalı. Siz siz olun acil durumlar için mutlaka birikim yapın. Bunun adına 'Acil Durum Fonu' adı koyun.

O KADAR ZENGİN DEĞİLSİN!

YANLIŞ: Limitler, bütçeyi aşan dereceye geldiğinde, harcamaların kontrolsüzce artmasına neden oluyor. "Gerçekten yüksek bir kredi kartı limitine ihtiyacım var mı" diye kimse kimse sormuyor. Sanki ne kadar yüksek limitim varsa o kadar zenginim hissi doğuyor.

DOĞRUSU: Borçlanma kapasitesinin kontrollü bir şekilde kullanılması ve aşırı borç yükü altına girilmemesi için kredi kartı limitlerinin gelirin iki katını aşmaması gerektiğini düşünüyorum. (İlk defa alanlara bu limit veriliyor zaten, sonra dörde çıkıyor). İnsan limiti içerisine yavaş yavaş yayılıyor çünkü.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

PSİKOLOJİK ETKİLER

YANLIŞ: Kredi kartı limiti, sadece bir finansal araç değil, aynı zamanda bir psikolojik faktör. Yüksek limit kişiye 'harcama özgürlüğü' hissi veriyor. Bu da 'sonra bir şekilde öderiz' diye harcamaya itiyor. Diğer bir psikolojik etki de 'prestijli' hissetme. Yüksek kart limitini bir 'prestij' sanma yanılgısı var.

DOĞRUSU: Bu para bizim değil, sonradan ödememiz gereken bir borç.

TAKSİTLER LİMİTİ YER

YANLIŞ: Ona şuna buna taksit yaptığımız zaman unutmayın ki gelecek dönemdeki taksitler limitten düşülür. Yani diyelim siz gittiniz ayakkabı, çanta, elbise, kozmetik gibi isteklere bir sürü para harcayıp taksit yaptınız, ondan sonra evde buzdolabı bozuldu limitiniz yetmeyebilir. Neden Çünkü taksitle bir sürü gereksiz şey aldınız.

DOĞRUSU: İstekleri taksitlendirmeyin, ihtiyaçları taksitlendirin. Evet, enflasyon var ve her şeyi taksitlendirmek iyi biliyorum ama kontrolden çıkmak hiç iyi değil. Paran varsa istekleri al, yoksa alma.