Eyvah! Alışveriş döngüsüne mi girdiniz

NEDEN OLUR

Bütçe ayırmadığımız şeyler bizi her ay daha fazla harcamaya iter.

Plansız şekilde yaşam standardımızı yükseltme eğilimine girdiğimizde bütçede sızıntılar oluşur.

Pazarlama stratejilerinden kendinizi korumak için bilinçli alışveriş önemli.

ZİHİN OYUNU

Bazen bir mağazaya girip 1 saat geçirip istediğim her şeyi alıyorum... O duygu içerisinde salınıyorum.. Sonra da bırakıyorum. Bu zihnen çok iyi geliyor. Bunun aynısını internette koy sepete olarak da yapabilirsiniz.

ALDIM SAY DE VE

Çok beğendiğiniz şeyleri 'aldım say' deyip ona vereceğiniz para ile altın (veya başka bir yatırım aracı) alın. Bu büyüdükçe sizin döngüden çıkmanız kolaylaşır.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

KURTULMAK İÇİN ATILACAK 7 ADIM

1- NE BÜTÇESİ YAHU

Zaten gelen gidiyor" demeyin! Bu bir bahane. Yok öyle şey! Alınteri ile kazandığımız paraya "nereye gitmesi gerektiğini" satıcılar değil siz söyleyeceksiniz.

NE YAPMALI: Bütçe! Önceden kabaca da olsa hesaplayın. Kıyafet 1.000 lira, dışarıda yeme içme 2.000 lira.

2- YAŞAM TARZI ENFLASYONU

Özellikle yaz aylarında yaşam tarzımızda bir enflasyon oluşur. Daha fazla gezmek, dışarıda yemek, güzel kıyafetler almak istiyoruz.

NE YAPMALI: Senin giderlerin ülke enflasyonundan daha fazla artıyor olabilir. Kontrol et!

3- KOY SEPETE

Alışveriş yapmadan önce ihtiyaçlarınızı listeleyin ve bu listeye sadık kalın.

NE YAPMALI: Sizi harcama yapmaya iten sosyal medya hesaplarını takipten çıkarın.

4- SOSYAL BASKI VE FOMO

Özenme veya resim ve videolara ayak uydurma ihtiyacı, bizi daha fazla harcamaya iter. Özellikle sosyal medya paylaşımları bunu tetikler. "Onlar yapmış ben de yapayım duygusu."

NE YAPMALI: Başkalarına özeniyorsanız hayatınızla ilgili mutlu olmadığımız bazı alanlar var demektir. Yoksa niye özenesiniz ki Biraz kendinizi keşfe zaman ayırın. Hangi ilişkide veya hangi alanda bir boşluk var

5- TEMBELLİK PARASI

Evde yemek yapmak yerine dışarıdan söylemek, yürümek veya toplu taşıma kullanmak yerine taksiaraba tercih etmek, alışverişlerde fiyat karşılaştırmamak bütçemize ek yük getirebilir.

NE YAPMALI: Üşenmeyin! Kendinize erişmek istediğiniz bir hedef koyduğunuz zaman üşenmek daha zor olur. "O arabayı almak için 50 bin lira biriktireceğim..."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

6- DUYGUSAL HARCAMALAR

Belki tatile gidemediniz ya da tatilden döndünüz ve tatil sonrası duygu durumunuz aşağı çekildi veya iş yerinizde yoğun bir dönem geçiriyorsunuz. Ne olursa olsun, stresle başa çıkmanın yolunu yeni bir şeyler almakta aramayın.

NE YAPMALI: Alışverişten önce duygusal durumunuzu gözden geçirin (ve not tutun). Gerçekten ihtiyaç olup olmadığını düşünün.