Bayramda para zihni

Kurban Bayramı geldi. Ziyaretler, kucaklaşmalar, çocuk kahkahaları derken... bir yandan da içten içe birçoğumuz başka bir şeyi düşünüyoruz: Para!
Ekonomik koşullar, iş bulma, yüksek faizler, artan harcamalar, borç, sosyal baskılar arasında aklımızda beliren yüzlerce soru...
Ben de bu bayram sizden gelen, içten, gerçek ve hayatın tam içinden soruları yanıtladım. Belki sizin de kalbinizden geçen sorulardır. Hadi birlikte bakalım.

ÇOCUKLARA ALMALI MIYIM

SORU: Herkes çocuklarına yeni kıyafet alıyor. Ben de almalıyım gibi hissediyorum ama bir sürü kıyafeti var. Nergis

Haberin Devamı

CEVAP: Senin çocuğunun zaten yeterince kıyafeti varsa bu 'eksik' değil, sadece 'fazladan' almıyorsun. Belki bir eşofman altı küçüldü, yenilenmeli. Bu ihtiyaç. Ama 10'uncu tişörtü almak istek olabilir. 'İstek mi, ihtiyaç mı' sorusu burada yardımcı olur.

DÜRTÜYÜ FARK ET: Bu dürtü 'eksik kalmama', 'geri kalmama', hatta bazen 'sevgi gösterme' hissinden gelebilir. Ama sevgi gösterisi yeni bir kıyafet değil, birlikte geçirilen kaliteli zaman, sarılma, dinlenme, destek verme olabilir.
PARANI ANLAMLI ŞEYLERE YÖNLENDİR: İleride çocuğun 'annem bana hep yeni kıyafet alırdı' diye değil, 'annemle çok güzel vakit geçirirdik' diye hatırlasın seni.

4000 TL İKRAMİYE

SORU: Bayram ikramiyesi 4 bin TL hesabıma yattı Çok büyük bir para değil ama şu dönemde her kuruş değerli. Harcamakla bir kenara koymak arasında kaldım. Sizce ne yapmalıyım Zeki

CEVAP: Borcun yoksa ikramiyenin yarısını doğrudan birikim hesabına ya da acil durum fonuna ayır. O paranın gözünüzün önünde olması, harcama isteğini artırır. Gözden de, akıldan da uzak olsun. Örnek: Para Piyasası Fonu olabilir veya 40-50 gram gümüş olabilir. Al ve unut. Kalanını da;
Çocuklara biraz harçlık,
Bayram masrafı,
İhtiyacı olanla paylaşma (bayramda seni iyi hissettirir) olarak değerlendirebilirsin.
Borcun varsa, azaltmak için de bir fırsat olabilir. Kredi kartı, kredili mevduat hesabı veya kişilere borcun varsa ödemede kullanabilirsin.

İŞTEN ÇIKARILDIM

SORU: Bu bayram benim için çok zor geçecek çünkü işten çıkarıldım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bora

Haberin Devamı

CEVAP: Bu bir başarısızlık değil, hayatın zorlu bir virajı. Böyle bir dönemde duygular yoğun olur, bayram da bu duyguları daha da derinleştirebilir. Kendine yüklenme. Ailenle bir destek çemberi kur ve onlarla panik değil, plan yap.
1 NETWORK: Kimleri tanıyorsun, liste yap.
2 ÖZGEÇMİŞ: Hemen güncelle, zımba gibi yap.
3 LINKEDIN: Bayramda elinden düşürme, araştır.
4 ÇEVRENE YAY: Kim kimi tanıyor belli olmaz. Hangi işyerinde, nasıl iş aradığını çevrene yay.
5 AYRIŞMA: Seni sen yapan en iyi bildiğin şey nedir Bunu bayramda çevrene sor.
6 KAKTÜS MODUNA GEÇ: Bir müddet sadece ihtiyaçların için harca. İstekleri durdur. Gelir giderini net görmek için bütçe yapıp nereye ne kadar harcadığına bak. Borç varsa plan yap. Bugün belki daha sade bir bayram olacak ama umutla attığın her küçük adım yarını güçlendirecek. Her şerde bir hayır var.

HESAP

SORU: Eşim 'bayramda hesap mı yapılır' diyor. Ama sonrasında hep sıkıntı yaşıyoruz. Ne yapmalıyım İlhami

Haberin Devamı

CEVAP: "Bayramda para konuşulmaz" diyen biri aslında çoğunlukla huzursuzluk yaşamak istemiyordur. Ona, plan yapmanın seni nasıl rahatlattığını, sonrası için ne gibi endişelerin olduğunu anlat. Bayramda da hayat devam ediyor. Sevgiyle açık, yargılamayan bir dille konuşun. Harcamaların sonuçlarını birlikte değerlendirin.