Meselenin sorununun problemi (5)
Salı günkü yazıyı şu cümlelerle bitirmiştim: "Bir AKP milletvekili (Galip Ensarioğlu) anayasanın 66. maddesine karşıymış: 'Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür' lafı bir üst kimliği, Türkiyeliliği değil, etnik bir kimliği diyor. Bu bir tartışma konusudur. Anayasa maddesine 'laf' diyecek kadar densiz olan bu cahil adama okuduğunuz yazı haddini bildirmektedir. Türk olmak istemiyorsa, kurabilirse bir Kürt devleti kursun ve bizi kendisinden kurtarsın."
Yazı dizisi bu paragraf ile bitecekti. Ancak gazetemizin 11 Ocak 2025 tarihli sayısında yer alan Aytunç Ürkmez arkadaşımızın haberini okuyunca sorunun 3 Eylül 2000 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlanan "Pandora'nın kutusu"1 adlı yazımda tahmin ettiğim noktaya geldiğini fark ettim. Hukukçular, "Türkiye'nin önüne gelecek dayatma belli, (anayasanın) 42 ve 66. maddelerinin değişimi ilk dörde ulaşır" diyorlarmış.
Anayasanın 42. ve 66. maddelerinin tartışılması Türkiye'nin bir üniter devlet olduğu ilkesinin tartışılması anlamına gelir ki tartışmayı açanların en azından "özerklik" dayattıkları anlamına gelir. Şimdi "Pandora'nın kutusu"nu okuyalım, gerekirse devam ederiz:
PANDORA'NIN KUTUSUTürkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Vural, temsil ettiği devletin 34 yıldır muhalif kaldığı Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'ni New York'ta imzaladı.
Birleşmiş Milletler'in İkiz Sözleşmeler adı verilen bu iki metni Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından görüşülecek ve büyük bir olasılıkla bazı çekinceler konularak yürürlüğe girecek.
İkiz Sözleşmeler'in imzalanması Avrupa Birliği'ne uyum ve giriş süreciyle ilgili. Yoksa 34 yıl muhalefet edildikten sonra böyle apar topar imzalanmazdı.
Türkiye, böylece, İkiz Sözleşmeler'in içeriği bağlamında Avrupa Birliği'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler'e karşı da sorumlu olacak. Bu sözleşmelerin verdiği hakların uygulanmadığı iddiasında bulunan bireyler ve topluluklar Türkiye'yi uluslararası mahkemelerde dava edebilecekler. Ayrıca Birleşmiş Milletler özel bir denetim organıyla Türkiye'yi denetleyebilecek: Türkiye Bireysel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi hükümlerine uyuyor mu, uymuyor mu diye.
PANDORA'NIN KUTUSUNUN İÇİNDE NE VARÖğrendiğime göre, daha çok Afrika ve Asya'nın sömürge statüsü yaşamış halklarının hakları hedeflenerek hazırlanmış bu metinlerde Türkiye'nin başını ağrıtacak deyimler var:
Bağımsızlık ya da özerklik anlamını içeren self-determinasyon ilkesi. Uzmanlar bu ilkenin artık anlam değiştirdiği ve "uluslararası hukukta halkların kendi kültürel kimliklerini belirleme hakkı" anlamını kazandığı görüşündeler. Aynı uzmanlar, Türkiye'nin bu sözleşmeleri imzalayarak "Kürtlerin kültürel haklarını" otomatikman tanımış olacağını vurguluyorlar.
Sanırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi self-determinasyon deyimine bir çekince koyarak bir sınırlama getirecek.
Birleşmiş Milletler Bireysel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi'nin 27. maddesi de Pandora'nın kutusundan çıkacak: "Etnik, dinsel ve dilsel azınlıkların bulunduğu ülkelerde, bu azınlıklara mensup bireylerin, kendi gruplarındaki diğer üyeler ile birlikte kendi kültürlerini yayma, kendi dillerini konuşma ve kendi dinsel ibadetlerini gerçekleştirme hakları engellenemez."