Arabulucuyla 70 bin çözüm

Konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Kira artışındaki uyuşmazlıklar 1 Eylül 2023'te arabuluculuk kapsamına alınmıştı. Bu süreçte 129 bin 259 kira uyuşmazlığından 69 bin 239'u anlaşmayla çözümlendi. Arabulucular, ev sahipleri ve kiracıları yüzde 25'in üzerindeki kira zammında da anlaştırmaya başladı.

EV sahipleri de kiracılar da konut kiraları için 1 Temmuz'a kilitlenmiş durumda. Konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırının süresi 1 Temmuz'da doluyor. Peki, hükümet 1 Temmuz'da yasal düzenleme yapmazsa ne olacak Bu hafta okurlarımın sorularını yanıtlamak istiyorum.

KRİTİK TARİH 1 TEMMUZ

- 1 Temmuz'a kadar nasıl olacak Yasal düzenleme 1 Temmuz'a kadar uygulanmaya devam edeceği için bu tarihe kadar yenilenen kira dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanması sürecek. Konutlarda 2 Temmuz'dan önce yenilecek kontratlar yönünden yasal kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek.

- Zorunlu arabuluculuk neden getirildi Patlayan kira uyuşmazlıklarını çözmek, yargının iş yükünü hafifletip, vatandaş yönünden daha hızlı çözüm sağlamak amacıyla kira uyuşmazlıkları dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk kapsamına alındı. Kira dışında, kat mülkiyeti hukuku, komşululuk hukuku, ortaklığın giderilmesi ve tarımsal üretim uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Bu uygulama 1 Eylül 2023'te devreye girdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ARABULUCUYA 172 BİN 444 BAŞVURU

- Arabulucu kira uyuşmazlıklarını nasıl çözüyor İlamsız icra yoluyla tahliye hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve kiralayan (mal sahibi) arasındaki her türlü alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen kiracı da mal sahibi de arabuluculuğa gidebiliyor. Arabulucu ön görüşme yaptığı tarafları bir araya getiriyor. İmzalanan anlaşma tutanağı mahkeme ilamı niteliğinde olduğu için o konuda dava açılamıyor. Anlaşmaya varılamaması halinde de uyuşmazlık tutanağa bağlanıyor, dava açmak isteyen taraf, bu tutanağı dava dilekçesine ekleyerek davasını açabiliyor.

- Arabulucuda ücret tarifesi nasıl Arabulucuya başvuru ücretsiz ancak anlaşma sağlanırsa; Adalet Bakanlığı 2024 Arabuluculuk Ücret Tarifesi'ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ya da anlaştıkları şekilde ödeniyor. Anlaşma sağlanamaması halinde ise iki saate kadar olan arabuluculuk ücretini devlet karşılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Kaç uyuşmazlık zorunlu arabulucuya gitti Adalet Bakanlığı verilerine göre 1 Eylül 2023'ten 21 Şubat'a kadar olan dönemde toplam 172 bin 444 başvuru yapıldı. 129 bin 259'la kira uyuşmazlıkları ilk sırada yer aldı.

- Kira uyuşmazlıklarında başarılı oldu mu 129 bin 259 kira uyuşmazlığı başvurusundan 69 bin 239'u anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşamama tutanağı ile 34 bin 553 dava açıldı.

YÜZDE 25 SINIRI KALKACAK MI

- Yasal sınır üzerinde anlaşma sağlanabiliyor mu