Trafikte hız limitlerinin artırılması başta bir dizi ihlale çok ağır para cezası ve yaptırımlar getiren trafik kanun teklifi merak konusu. Meclis gündemindeki bu teklif ne oldu, askıya mı alındı Trafik suçlarında yargılama nasıl yapılıyor
TRAFİK cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu. Teklifin, Meclis Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyordu. Cezalara dönük kamuoyundaki yoğun tartışma ve milletvekillerinin itirazlarının gölgesinde teklif, bütçe maratonu gerekçesiyle ertelendi. Özeti tartışmalı teklif yasalaşmadı. Meclis'te bekliyor. Askıya alınan ve akibeti merak edilen teklifte bakın neler vardı
HIZ LİMİTLERİ DEĞİŞİYOR
* Yerleşim yeri içinde hız sınırını 46-55 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 30 gün, 56-65 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 60 gün, 66 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin ise her seferinde 90 gün süreyle sürücü belgeleri geri alınacak.
Haberin Devamı* Araçlardaki değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda aracı kullanan sürücüye 16 bin lira idari para cezası uygulanacak.
* Kırmızı ışık ihlali yaparak trafik kazasına sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak.
* Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
* Ehliyetsiz araç kullananlar 40 bin lira para cezası ödeyecek.
* Sahte plaka kullanmanın cezası ise 140 bin lira olacak.
ISRARLI TAKİPTE EHLİYET ALINACAK
* Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilebilecek.
* Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara geçiş hakkı vermeyen sürücülere 15 bin lira idari para cezası kesilecek.
* Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar ile itfaiye ve orman yangınlarıyla mücadele eden araçlara yer açmayan ve gerekiyorsa durmayan sürücülere 46 bin lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak
* Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek.
Haberin Devamı* Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.
CEZA CAYDIRICI OLMALI
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Trafik İstatistik Bülteni'ne göre bu yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde meydana gelen 313 bin 868 trafik kazasında bin 125 kişi ölürken, 184 bin 831 kişi yaralandı. Meclis gündemindeki yeni Trafik Cezaları Kanun Teklifi trafik cezalarında yeni bir dönemi başlatacak gibi görünüyor.
Tekirdağ Barosu avukatı Ergün Vardar'a askıya alınan teklifle getirilmek istenen trafik cezaları yerinde mi, ağır mı diye sordum. Vardar, "Maalesef ki ülkemizde her yıl çok sayıda trafik kazası sonucu binlerce insanımız ölüyor, yaralanıyor, sakat kalıyor. Trafik kurallarını ihlal edenlere uygulanacak para cezalarının artırılması gündeme geldiğinde bazı kişiler 'Bu kadar da ceza olur mu' söyleminde bulunmaktadırlar. İnsan hayatından daha değerli ne olabilir ki Cezada caydırıcılık olmalıdır. Evet trafik kurallarını ihlal eden araç sürücülerine uygulanacak para cezaları caydırıcılığı sağlayacak şekilde artırılmalıdır" dedi.
YOL KESEN MAGANDA HAPSE GİRECEK
Çok kısa bir süre içinde yasalaşması beklenen 11. Yargı Paketi'nde ise trafik suçlarıyla ilgili çok önemli bir düzenleme yer alacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un verdiği bilgiye göre trafikte yol kesme yasalarımızda tek başına suç kapsamında değil. Şu anda yalnızca araca zarar verme, darp ya da hakaret gibi ek fiiller olduğunda ceza uygulanabiliyor. Ancak, yeni yargı paketi ile artık bu boşluk ortadan kaldırılacak. Trafikte bir sürücünün yolunu kesmek tek başına müstakil suç sayılacak. 11. Yargı Paketi'ndeki düzenleme aynen yasalaşırsa artık trafikte yol kesen magandalar bu suçları nedeniyle 1 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılacaklar. Aracın zorla başka bir güzergâha yönlendirilmesi halinde ise trafik magandalarına verilen ceza beş yıla kadar çıkabilecek.
TAKSİRLİ SUÇ
Peki şu anda mevzuata göre trafik kazalarındaki mevcut uygulama nasıl Avukat Vardar bu konudaki sorularımı da şöyle yanıtladı:

4