Bir okurum, "Havuzu hiç kullanmıyorum. Giderlerine de katılmak istemiyorum. Bu mümkün mü" diye soruyor. Bir diğeri de "Kiracıların havuza girişi yasaklanabilir mi" diye merak ediyor. Okurlarımın sorularını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
OKUR B.E.: -Artan havuz bakım ve onarım giderleri nedeniyle kat mâliklerinin oy çokluğuyla havuz geçici olarak veya tamamen kapatılabilir mi Yoksa nitelikli çoğunluk mu gerekir
Bu konuda farklı görüşler olsa da havuzun kullanım hakkı yasadan doğan bir haktır. Tüm maliklerin oybirliği olmadan değiştirilemez. Çünkü, o site havuzlu diye satın alınmıştır. Havuzun geçici de olsa kapatılması için oybirliği gerekir. Deprem ve pandemi gibi durumlarda ise ilgili kamu kurumları site ve apartman havuzlarının kapanmasına (daha doğru bir ifade ile kullanımının yasaklanmasına) karar verebilir.
HAVUZ GİDERİ NASIL ÖDENİR
Site ve apartmanlarda havuzun bakım, onarım ve işletme giderlerine hangi oranda katılmak gerekir
Site ve apartmanda mevcut havuzun bakım, onarım ve işletme giderlerine katılımla ilgili olarak yönetim planında (YP) "Eşit ya da kullanacak kişi sayısına göre ödeme yapılacağı" gibi özel bir düzenleme yoksa Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 20. maddesi gereği malikler arsa payı oranında bu giderlere katılırlar. Bir artı bir daire ile dört artı bir ya da dubleks dairenin arsa payı farklı olduğundan, arsa payı yüksek olan dairelerin ödeyecekleri miktar daha fazla olacaktır. YP'de havuz giderlerinin eşit ya da kişi sayısına göre ödeneceği belirlenmişse, havuz gideri buna göre ödenir.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı'KULLANMIYORUM ÖDEMEM' DENİLEBİLİR Mİ
Bir malik, "Ben havuzu hiç kullanmıyorum" diyerek bakım, onarım ve işletme giderlerini ödemem diyebilir mi
Site ya da apartmanda havuz varsa onu görerek satın alan malikin bu şekilde bir itiraz hakkı yok. "Ben havuzu kullanmıyorum, ödemem" diyemez.
Site yönetim planında havuz kullanımı sonradan düzenlenebilir mi
Daha ilk başta böyle bir düzenleme yapılabileceği gibi sonradan da yapılabilir. Havuzu kullanan kişi sayısına göre veya eşit olarak havuzun giderlerinin ödeneceği şeklinde YP'de düzenleme yapılabilir. YP'de bu düzenlemenin sonradan yapılabilmesi için site genel kurulunun toplanarak 5'te 4 oyçokluğu ile YP'de değişiklik yapması gerekir.
KİRACIYA YASAKLANABİLİR Mİ
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı"Kiracılar havuzu kullanamaz" şeklinde yasak getirilebilir mi
Hayır, böyle bir yasak getirilemez. Çünkü o daireyi kiraya veren (malikkiraya veren) dairenin kullanım hakkıyla beraber havuz, spor salonu, sosyal tesisler gibi ortak alan, yer ve tesislerinin kullanım hakkını da kiracıya verir. Kiracı ve ailesi havuzu kullanabilir. YP'de kiracıların havuzu kullanmaları yasaklansa bile bu geçersiz olur.
Evdeki bakıcı, hizmetçi havuzu kullanabilir mi
Evinizde günlük temizliğe gelen kişiler, çocuk bakıcısı, hizmetçi ya da aşçınız o sitede sürekli yaşayan site sakini olmadığı için sitenin havuzundan yararlanamaz.
Sitedeki işyerlerinin malikleri havuzu kullanamaz denilebilir mi