Site ve apartmanlarda genel kurul telaşı

Site ve apartmanlarda ocak ayı ile birlikte Genel Kurul (GK) telaşı yaşanıyor. Hem apartmanlar hem de sitelerde, yazlıklar hariç genellikle GK'lar ocak ayında yapılıyor. Peki GK neden bu kadar önemli GK'ya çağrı nasıl yapılır Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatı kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.

İşte en çok merak edilen konulardaki yanıtlar...

-Genel Kurul nedir ve neden bu kadar önemlidir GK'lar sitedeki en yetkili organdır. Sitedeki yönetimsel bütün işlerin kararı GK'da alınır. Aidat dediğimiz Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki (KMK) tanımı ile "ortak gider avansının" yani aylık ödentinin kaç lira olacağı dahil sitenin nasıl yönetileceğine ilişkin tüm hususlar GK'larda kararlaştırılır. Yönetici, denetçi GK'da seçilir. GK süresi bitmeden de yöneticinin görevine son verebilir. Ortak alan ve tesislerin nasıl kullanılacağı, otoparkın nasıl kullanılacağı, şarj istasyonu kurulup kurulamayacağı gibi bütün sorunlar GK'larda görüşülür ve karara bağlanır. Sitelerde uyulması gereken kurallar bütünü olan ve kat irtifakıkat mülkiyeti kurulurken tapuya verilen Yönetim Planı'nda (YP) yapılacak değişiklikler dahi GK'da kararlaştırılır. Siteler ve apartmanlar genellikle GK'larını ocak ayında yapar. O nedenle ocak ayına GK ayı diyebiliriz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

-Yeni yapılan site ve apartmanda kim toplar Apartmanlarda arsa sahibinin veya yüklenicinin çağrısıyla malikler toplanır ilk yönetim ve denetim organını seçerler.

ÇAĞRI MERASİMİNE UYMAK ŞART

-Usulüne uygun çağrı yapılması neden gerekir GK çağrısı usulüne uygun yapılmazsa alınan kararlar doğru ve yeterli sayı ile alınmış olsa bile bir malik dava açtığında salt bu nedenle iptal edilebilir. Özellikle olağanüstü GK'larda yönetim planında belirtilen tarih dışında yapılan her GK, "Olağanüstü Genel Kurul"dur. Çağrı merasimine uyulmaması kesin iptal nedenidir.

-Çağrı merasimi nasıl yapılır GK tarihinden en az 15 gün önce taahhütlü mektupla veya elden imza karşılığı "Genel kurulun nerede, ne zaman, hangi saatte yapılacağı ve gündem maddelerinin neler olduğu, ilk toplantıda çoğunluk sağlanmaması halinde 2. toplantının ne zaman yapılacağını" bildirilerek tebligatta bulunulur.

WHATSAPP'TAN TEBLİGAT OLMAZ

-E-posta veya WhatsApp'tan çağrı yapılabilir mi Maalesef yasadaki kesin düzenleme gereği bu mümkün değildir. Örneğin WhatsApp'tan bildirdik o malik de GK'ya geldi, artık geldiği için onun itiraz hakkı yok ama gelmeyen birinin GK'yı iptal ettirmek için dava açma hakkı var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

-Kiracılar GK'ya katılabilir mi GK'ya malikler katılır, kiracılar kural olarak katılamazlar. Ancak toplantıya katılamayacak olan malik kiracısına veya başka birine vekalet verdiğinde o kişi toplantıya katılır. Kiracı sırf kiracı olduğu için katılamaz.

-Bir kişi kaç kişiye vekaleten GK'ya katılabilir Bağımsız bölüm sayısı 40 olan apartman veya sitelerde bir kişi iki kişiden vekalet alabilir. Onun üstündekilerde de sayı yüzde 5'tir. Yani 100 bağımsız bölümlü bir sitede 5 kişiden vekalet alabiliriz. Vekaletin noterden olması şart değildir Hatta yazılı olması dahi şart değildir. Ancak ispat kolaylığı açısından yazılı olmasında fayda vardır.

ALINAN KARARLAR BAĞLAYICIDIR

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı