Otopark soruları 3 İstenilen yere şarj ünitesi kurulabilir mi

Elektrikli araçların artması ile birlikte şarj istasyonu sorunu da büyüyerek devam ediyor. Peki isteyen istediği yere bireysel şarj ünitesi kurup elektrikli aracını şarj edebilir mi Şarj ünitesi monte etmenin koşulları neler Bu haftaki sorularınızı Kat Mülkiyeti Hukuku Bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı.

ÖNCE okurum R.A.'nın sorusu: "Oturduğum sitede 116 konut ve beş ayrı blok var. Konutların metrekareleri eşit, bir blok hariç diğer blok altlarında otopark ve ayrıca yeraltında da bir otopark var. 116 daireye isabet eden park yeri 98 araçlık. Site sakinleri buldukları yere park edebiliyor, bulamayanlar site dışında park yeri arıyor. Her bir blok için müstakil bir yer yok. Bazı site sakinlerinin elektrikli araçları var. Bunlar kimseye danışmadan blok altına bireysel şarj cihazı monte ettiler. Elektrik kullanımını kendi saatlerinden karşılıyorlar. Dolayısıyla da şarj cihazlarını monte ettikleri o yere kendi araçlarını koyuyorlar. Yani o yer şahıslara aitmiş gibi durum ortaya çıkıyor. Oysa herkes eşit aidat ödüyor, eşitlik ilkesi zedelenmiyor mu Hani 116 kişiye bir otopark yeri düşse sorun pek olmayabilir. Nasıl bir çözüm olabilir"

Haberin Devamı

OTOPARK ORTAK ALANSA

Bireysel şarj ünitesi kurulumu ile ilgili merak edilenleri ve R.A.'nın sorusunu Erdoğan bakın şöyle yanıtladı: "Okur R.A.'nın anlatımına göre otopark alanı bağımsız bölümlere eklenti olarak tahsis edilmemiş, yönetim planında da hiçbir daireye özel olarak belirlenmemiştir. Bu durumda, Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre tüm otopark alanı 'ortak alan' sayılır ve herkesin eşit kullanım hakkı vardır. 2024 tarihli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, bireysel şarj ünitesi kurulumu bağımsız bölüm malikleri tarafından yapılabilir. Bu uygulamanın ortak alan kullanım dengesini bozmayacak şekilde gerçekleştirilmesi şarttır.

EŞİT KULLANIM İLKESİ

Bakanlık, bu tür uygulamalarda otopark alanının mülkiyet durumuna dikkat çekmiş ve bu alanların 'eklentisi olmayan' ortak alan olması durumunda eşit kullanım ilkesinin ihlal edilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Eğer bağımsız bölümlere ait eklenti olarak tanımlanmamışsa otopark ortak alandır. Bireysel kullanım için yapılan tesisat, bu alan üzerinde özel kullanım hakkı doğurmaz. Elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu ortak kullanım hakkını kısıtlamamalıdır. Bu ifade, Bakanlık bünyesindeki ilgili birimlerden alınan görüşlerde sıkça yer alıyor. Her malik eşit aidat ödüyor ancak otoparktan eşit şekilde yararlanamıyorsa bu eşitlik ilkesine aykırıdır. Elektrikli araç sahiplerinin kendi şarj ünitesi nedeniyle belirli bir alanı fiilen sahiplendiği durumlarda, fiili durum lehlerine ayrıcalık yaratır.

Haberin Devamı

Bu da KMK Madde 16'daki 'Kat maliklerinden biri, diğerlerinin haklarını zedeleyemez' ilkesine açık aykırılık teşkil eder.

EKLENTİ İBARESİ ŞART

R.A. ve benzer şekilde sorun yaşayan okurların durumunu çözmek için konu Genel Kurul'da tartışılabilir. Genel Kurul kararıyla Otopark Kullanım Planı hazırlanabilir. Arsa payına veya kura çekimiyle bloklara göre eşit dağılım yapılabilir. Elektrikli şarj isteyenler için belirli alanlar ayrılabilir. Ancak ortak alan üzerinde bireysel kurulum yapılacaksa Genel Kurul onayı alınmalıdır. Eklenti olarak gösterilmedikçe elektrikli araç sahipleri bu yerleri 'kendilerine aitmiş gibi' kullanamaz. Bakanlık görüşüne göre daireye ait tapuda 'otopark eklentisi' olarak tanımlanmadıkça otoparklarda özel mülkiyet hakkı doğmaz. Elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu, ortak alanı işgal edemez, sadece geçici ve herkesin hakkını gözeten şekilde yapılabilir."