'Devremülk'te son söz Danıştay'da
Devremülk konut mu değil mi Devremülkler kısa dönemli kiralamaya bağlı olacak mı, olmayacak mı Bu soruların yanıtını Danıştay verecek. Genelgenin iptali durumunda devremülkler izin belgesine bağlı olmayacak, kesilen cezaların da iptali gündeme gelecek.
Turizm, eğitim, iş, sağlık, spor ya da başka amaçla yapılan 100 gün ve altındaki kısa dönem konut ve devremülk kiralamalarında geçen yıl yeni bir dönem başladı.
Kısa süreli kiralama için artık izin belgesi alınması gerekiyor. Bu belge alınmadan günlük ya da devre boyunca ev kiralamanın cezası 100 bin TL olarak belirlendi. Cezayı ödedikten sonra yine ruhsat alınmadığı takdirde ev kiraya verilirse 500 bin lira daha ceza kesiliyor. Devremülk sahiplerine kesilen izinsiz kiralama cezaları tartışma konusu olurken cezaların dayanağı genelge de Danıştay'a taşındı. "Devreli Tatil Sistemleri" kitabının yazarları Prof. Dr. Saba Özmen ve Avukat Şimal Melike Tol, genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu. Devremülk sahibi okurlarımın merak ettiği bu konu ve açılan davaları Prof. Dr. Özmen ve Avukat Tol ile konuştum.
Haberin Devamı- Devremülk düzenlemesi ne zaman yapıldı Düzenleme 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 22 Şubat 2024 tarihli 20242 sayılı genelgesinin 7. maddesinde ise devremülk sahipleriyle ilgili düzenleme yapıldı. Devremülk sahiplerine devrelerini kısa dönemli ve izin belgesi almadan kiraya verdikleri gerekçesiyle genelge kapsamında para cezaları kesilmeye başlandı.
- Danıştay'daki davada neyin iptali talep edildi Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine 9 Temmuz 2024'te, genelgenin 7. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurduk. 7. maddedeki "Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, tapu kütüğünün beyanlar hanesine eklenen devremülk sözleşmesi doğrultusunda devremülk pay sahibi olan devre tatilciler kendilerine ait dairelerini taahhüt edilen süreler içerisinde turizm amaçlı kısa süreli kiralayabilir. Ancak devremülklerde, devre tatilciler tarafından turizm amaçlı kısa süreli kiralama yapılabilmesi için izin belgesi alınması zorunlu olup bu konuda istisna bulunmamaktadır. Tapulu dönemini kiraya vermek isteyen kişi, diğer dönemlerin tapu sahiplerinden ve aynı blokta birden fazla daire varsa onların tamamından muvafakat alarak başvuru yapmalıdır" şeklindeki düzenlemenin iptalini talep ettik.
Haberin DevamıKONUT MU DEĞİL Mİ
- İptal gerekçeleri neler İptal davasında mülkiyet hakkının ihlal edildiği savunularak, devremülk hakkının doğrudan bir kira ilişkisi olarak nitelendirilemeyeceği vurguladık. Dava dilekçemizde, birbirini tanımayan ve tanıması mümkün olmayan kişiler arasında bireysel bir irtifak hakkı sahibi kılınmış devremülk hak sahiplerinin de kiralama yaparken izin müessesine tabi olmasının hukuka aykırı olduğunu belirttik. Düzenlemede devremülk hakkının "mesken" olarak ifade edilmesine rağmen kanunda da belirtildiği üzere konut olmadıkları açıktır. Zaten devremülke ilişkin düzenlemede; devremülk hak sahibinin bu hakkın kullanımını devretmesi mümkün görülmüştür. Devremülkler izin belgesi uygulamasına tabi tutulmamalı ve buna ilişkin herhangi bir idari para cezası da kesilmemelidir. Aksi Anayasa'daki mülkiyet hakkının ihlalidir.