Binanız yangına hazır mı
Ankara'da biri bebek 3 kişinin 26 katlı binada çıkan yangında hayatını kaybetmesi akıllara 'Yüksek binalarda yangın alarm sistemi ve söndürme sistemi çalışıyor mu, yangın güvenliğinden kim sorumlu' sorularını getirdi. İşte yanıtlarıyla yangın güvenliği...
12TEMMUZ'da Ankara Çankaya Alacaatlı'daki 26 katlı bir binada gece çıkan yangında biri 3.5 aylık bebek 3 kişi yaşamını yitirmişti. Yangınla ilgili soruşturma sürerken, mühendislerden ve yangın uzmanlarından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporu da ihmali gözler önüne sermişti. Raporda, binanın şaft kısmındaki elektrik tesisatında kullanılan malzemenin standarda uygun olmadığı, bu nedenle alev aldığı ve yangının binanın içine sıçradığı belirtildi. Yangın söndürme sisteminde su bulunmadığı tespit edildi, bunun koridordaki alevlerin söndürülememesine neden olduğu kaydedildi. Peki, siteniz ya da apartmanınız yangına hazır mı Kaç katlı binada yangın alarm sistemi, yangın merdiveni zorunlu Yangın alarm ve söndürme sisteminiz çalışıyor mu Yangın güvenliğinden ve sistemin kontrolünden kim sorumlu
Haberin DevamıKRİTİK KAT 4 VE ÜZERİ
Tüm bu konuları Kat Mülkiyeti Hukuku Bilirkişisi Murat Erdoğan'la konuştum.
1-Okur R.Y.: 12 katlı eski bir binadayız, hiçbir yangın önlemi yok. Nasıl alınmasını sağlarız Öncelikle belediye imar müdürlüğüne veya itfaiyeye yazılı başvuru yaparak binada yangın güvenliği açısından denetim yapılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) kapsamında apartman genel kurulunda gündeme getirip ortak gider kararıyla gerekli sistemlerin kurulmasını sağlayabilirsiniz.
2-Çok katlı binalarda yangın merdiveni bulunması ve yangın sistemlerinin kurulması zorunlu değil mi Evet zorunlu. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca dört kat ve üzerindeki tüm yapılarda yangın merdiveni, yangın tüpü, duman dedektörü ve alarm sistemleri zorunludur. Bu sistemlerin bulunmaması hem can güvenliği hem de yasal açıdan büyük risktir.
3-Binamızda yangın merdiveni yok. Sonradan yaptırabilir miyiz Prosedürü nedir Evet, sonradan yangın merdiveni yaptırılabilir. Öncelikle site/apartman genel kurulu kararı alınması gerekir. Kat maliklerinin beşte dördü, yüzde 80 oyçokluğu ile kararı alın. Ardından projelendirme ve ruhsat süreci belediye üzerinden yürütülerek, yangın merdiveni inşa edilebilir.
Haberin DevamıYILLIK DENETİM YAPILMALI
4-İstanbul'da eski ve çok katlı bir binada oturuyoruz. Binada yangın alarm ve söndürme sistemi değil, yangın tüpümüz bile yok. Önlem alınması için ne yapabiliriz Bu durum hem yönetmeliklere hem de can güvenliğine aykırıdır. Öncelikle yönetime yazılı başvuru yapın. Sonuç alınamazsa, belediyeye ve itfaiyeye durumu şikâyet edebilirsiniz. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne de başvuru yapılabilir.
5-Yangın önlemlerini almaktan kim sorumlu. Yöneticilerin sorumluluğu var mı Evet. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yöneticiler ortak alanların güvenliğinden, bakımından ve yasal düzenlemelere uygunluğundan sorumludur. Yangın önlemleri de bu kapsama girer. Gerekli tedbirleri almayan yönetici hakkında denetçi veya malik tarafından dava açılabilir.
Haberin Devamı6-Yangın sistemlerinin çalışıp çalışmadığı denetleniyor mu Denetimden kim sorumlu Evet, yıllık olarak periyodik kontroller yapılmalıdır. Asansör gibi yangın sistemlerinin de bakım ve kontrolü sertifikalı firmalar tarafından yapılmalı ve raporlanmalıdır. Denetimden site yönetimi sorumludur. Eksiklik halinde idari para cezası uygulanabilir.
YANGIN MERDİVENİ KİLİTLENEMEZ
7-Yangın merdiveni çıkışları hırsızlık korkusuyla kilitli. Açık tutulması gerekmez mi Kesinlikle evet. Yangın merdiveni çıkışları kilitli olamaz. Acil durumda kilitlenmiş olması ölüm riski doğurur. Yönetmeliğe göre yangın çıkışları her zaman ulaşılabilir, açık ve engelsiz olmalıdır. Bu konuda itfaiyeye yazılı şikâyet yapılabilir.