Balkon hukuku
Balkon kapatılabilir mi Salona, mutfağa katılabilir mi Bu hafta balkonlarını toza, yağmura karşı kapatmak isteyen okurlarımdan gelen tadilat sorularını yanıtlamak istiyorum...
OKURUM R.D. Ankara'da bir apartmanda oturuyor. Üst kat komşusunun hiç kimseye sormadan, apartmandan izin almadan balkonunu camlı sistemle kapattığını yazmış. R.D.'nin sorusu şu: "Cam balkon yaptırmak için komşuların izni gerektiğini biliyorum. Komşum balkonumdaki tadilattan size ne Niye izin alacağım diyor. Doğrusu ne"
Bir başka konu balkonun tamamen iptal edilerek oda gibi kullanılması.
Peki balkon kapatılabilir mi Kapatmak için nasıl bir yol izlenmeli Balkonların kapatılması için nasıl bir çoğunluk gerekiyor Odalar ile balkon arasındaki duvarın yıkılıp kullanılması için oybirliği ile mi karar alınmalı
Önce bir tespit. Apartman ve sitelerde balkon çoğunlukla "yaşam alanı" olarak değil "depo, çamaşır kurutma bölümü" gibi kullanılıyor. Kısmen, tamamen kapatılarak salona, odaya, mutfağa dahil ediliyorlar. Binalarda bazı balkonların kapalı, diğerlerinin açık olmasının mimari projeye aykırı ve binanın görünümünü değiştirdiği hatta görüntü kirliliğine yol açtığı da açık.
Haberin DevamıCAMLA KAPATILABİLİR Mİ
Hukuki durumu yazmak ve okurlarımın sorularına dönmek istiyorum. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 19. maddesi binayı koruma ve tadilat için "yazılı komşu rızası" şartı arıyor. Bakın şöyle: "Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulun ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz."
Yargıtay uygulamasına göre bağımsız bölüme ait gibi görünen, ana yapının dış cephesinde bulunan kapı, pencere ve balkonlar ile ortak koridor ve sahanlıklara veya merdiven boşluklarına bakan kapı, pencere ve balkonlar dış görünümleri açısından "ortak yer" sayılıyor. Bunun sonucu bir bağımsız bölüme ait balkonun birden çok parçadan oluşan cam ile kapatılması, camların sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapanır olması ya da saydam veya ışık geçirmeyen özellikte olmasının, örneğin bir metre tuğla ile örülüp kapatılmasının bir önemi yok. Binanın mimari durumuna, sağlamlığına engel olmayacak tadilatlar, ancak kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasıyla yapılabiliyor.
Haberin DevamıKOMŞU RIZASI ALINMALI
Kanun "kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının" varlığını arıyor. Ancak bu konudaki "değişiklik" kararının mutlaka kat malikleri kurulunda alınmış, yani "kurul kararı" şeklinde olması aranmıyor. Bu rızanın "yazılı verilmesi" geçerlilik koşulu. Ancak, "Sözlü rıza" veya uzun süre bu duruma ses çıkarılmamış olması değişikliğe rıza gösterildiği anlamına geliyor. Değişikliğe rıza göstermemiş olan kat maliklerinin değişikliklerin eski hale getirilmesini istemekte iyi niyetli olmadıkları da ileri sürülemiyor. Mimari projeye aykırı değişikliklerin eski haline getirilmesi herhangi bir süreye bağlı olmaksızın her zaman istenebiliyor.
Haberin DevamıRıza beyanı, adi bir belge ile verilebileceği gibi noterde de düzenlenebiliyor. Bu ikisi arasında geçerlilik bakımından bir fark yok.
SALONA MUTFAĞA KATILABİLİR Mİ
Odalar ile balkon arasındaki duvarın yıkılıp kullanılması için beşte dört mü yoksa oybirliği ile mi karar alınmalı Bu sorunun yanıtını ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararı ışığında Tekirdağ Barosu avukatı Ergün Vardar verdi: "Cam balkon gibi bir balkon tadilatı yapmak istiyorsanız komşularınızın beşte dördünün yazılı rızası şartken, odalar ile balkon arasındaki duvarın yıkılıp kullanılması için apartmanda oybirliği ile karar alınması gerekiyor." Vardar'ın vurgu yaptığı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 20225 karar sayılı kararı, balkon kapatmak isteyenlerin izlemeleri gereken izin prosedürünü gösteriyor. Bu kararda özetle bakın şöyle: