A'dan Z'ye aidat rehberi

Kat malikleri yüksek aidatı ödemek zorunda mı Fahiş aidata karşı ne yapılabilir Aidattan kim sorumlu Ev sahibi mi kiracı mı "Evim boş aidat ödemem" demek mümkün mü A'dan Z'ye aidat sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.

"Siteden daire alırken mevcut ve olası aidat miktarlarını hesaba katın. Örneğin 3-4 giriş kapısı, 5-6 tane yüzme havuzu varsa bu kadar büyük bir sitede aidatların yüksek olması kaçınılmazdır. Çok sayıda tesisi, personeli olan merkezi sistemle ısınan, lüks bir siteden daire alıyorsanız yüksek aidat ödemek zorunda kalacağınızı baştan kabullenmiş olursunuz.

KİM NASIL BELİRLER

Yıllık aidat nasıl belirlenir Genellikle yönetim kurulu tarafından o yıl yapılacak yatırım ve demirbaş alımı gibi işler, personel ücretleri, ortak alanların aydınlatma-ısınma, bakım-onarım giderleri, yönetim-muhasebe-danışmanlık giderleri gibi giderler ile geçen dönemde gerçekleşen giderler güncel koşullar ve olası fiyat artışları gibi etkenler dikkate alınarak bir yıllık genel bütçe (işletme projesi) yapılır. Bu işletme projesi Genel Kurul'da (GK) görüşülür ve karara bağlanır. İşletme projesi doğrultusunda Yönetim Planı'ndaki (YP) yasal düzenlemeye, YP'de bir düzenleme yoksa KMK'nın 20. Maddesi'ne göre hesap yapılarak her bağımsız bölümün aylık ödeyeceği miktar aidat belirlenir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Aidat paylaşımında Yönetim Planı önemli mi Aidatın hakkaniyete uygun paylaşılmasını temin için YP'nin çok özenli ve sitenize özgü hazırlanmasını sağlamalısınız. İnşaat aşamasında bir konut alıyorsanız YP'nin hazırlanmasında etkin olmaya çalışmalısınız. Bunu satış sözleşmesine koymalısınız. Arsa sahibiyseniz de aynı şekilde yazılı onayınız olmadan inşaatın yapımını üstlenen yüklenicinin YP'yi tapuya veremeyeceğini yazabilirsiniz. Her iki halde de buna uyulmaması halinde yüklü miktarda cezai şart eklersiniz.

Yönetimin aidatı artırma yetkisi var mıÖdenecek aidatın miktarını da belirleyen işletme projesi, çoğunlukla yöneticiyönetim kurulu tarafından hazırlanıyorsa da esas olarak aidat miktarının ne olacağına Kat Malikleri Kurulu karar veriyor. GK'ya katılan malikler işletme projesini kabul etmişse; katılmayanlar da kendilerine tebliğ edildiğinde iptal davası açarak mahkemeden işletme projesinin iptaline ilişkin bir karar veya uygulamanın durdurulmasına ilişkin bir tedbir kararı almamışlarsa; işletme projesi ile belirlenen yeni dönem aidatının artışı herkes tarafından kabul edilmiş olur. İşletme projesini Yönetim Kurulu hazırlamışsa ve bunu tebliğ alan malikler 7 gün içerisinde itiraz etmemişlerse, o işletme projesi de kesinleşmiş sayılır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YÖNETİCİ ZAM YAPABİLİR Mİ

Yönetici ek bütçe hazırlayabilir mi Aidat zammı yapabilir mi GK'da işletme projesi görüşülmedi ve karara bağlanmadı ise veya gerekli araştırmaları yaptıktan sonra yöneticinin yapmasına karar verildi ise işletme projesini yönetici yapabilir. Girdilerdeki olağanüstü artışlar nedeniyle mevcut işletme projesi yeterli gelmezse, yönetici ek bütçe yapabilir. Aidata zam yapabilir.
Yönetici demirbaş alabilir mi
Yönetici kendi başına acil ve zorunlu haller dışında yatırım yapamaz, demirbaş alamaz. Aksi halde sorumluluğu sözkonusu olur.

GENEL KURULA MUTLAKA KATILIN

Site sakinleri nasıl bir yol izlemeli Kat malikleri mutlaka Genel Kurul'a katılmalılar. Yönetime aday olmalılar ya da siteyi daha iyi ve daha ekonomik bir maliyetle yöneteceğini düşündükleri kişileri yönetime getirmeliler. Sitelerinde Toplu Yapı Temsilciler Kurulu varsa bloklarından temsilci seçerek söz ve karar sahibi olmalılar. Gider hesabı yapılmasını sağlamak da sorunu büyük ölçüde çözebilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gerçekleşen gider hesabı neden önemli Gerçekleşen gider hesabında önemli olan toplanan paraların nereye harcandığının denetlenmesidir. Bunun için de denetçinin dönem içinde ve dönem sonu verdiği raporda, maliklerin de dönem sonunda yapılacak GK'da harcamaları iyi incelemeleri gerekir.