Ramazan sevinci

Peygamber (asm), buyuruyor ki; "...Müminin iki sevinci vardır: Birisi iftar vaktinde orucunu açtığı andaki sevinci, diğeri Rabbine kavuştuğu zaman orucunun (mükâfatından kaynaklanan) sevincidir." (Müslim, Sıyâm, 163)

İşte, bu sevinçleri arasında bulunduran Ramazan, ne mübarek bir aydır. O mübareklik, anlatmakla bitmez. Hâlbuki Ramazan'dan önce, yaşadığımız; aynı âlem, aynı dünya. Ama bir farklılık var. O atmosfere girdiğimizde, o farklılığı daha iyi derk edebiliyoruz.

Bu ayda hissettiğimiz bu sevinci ifade için "Ramazan sevinci" diyoruz.

Geçtiğimiz ay ikinci baskısı yapılan kitabcığımızın ismi de "Ramazan sevinci". O kitabcığın içinde, Ramazan'a ait pek çok şeyi yazmıştık. Ramazan'da kullandığımız tabirlerin ne mânâya geldiğini yazmıştık.

Tabii Ramazan'a dair, ilmihâlî malûmatlar başta olmak üzere, çok güzel şeyler var. Bunların başı ve şahı; Ramazan ile alâkalı, "Bakara sûresinin 183-184-185." Âyet-i Kerimeleridir. Ve Hadis-i şeriflerdir. Bir de, üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin, Ramazan ile alâkalı mezkûr âyetlerden, 185. Âyeti tefsir ettiği, "Ramazan risâlesidir."

Bu risâlenin, her satırı bir acâibtir. Bu risâleyi ilk okuduğum zaman, şimdiye kadar okuduğum eserlerin hiçbirinde olmayan, çeşitli ifade ve tâbirleri görünce mest olmuştum.

Meselâ, daha ilk girişte, "Birinci Nükte"deki şu ifade; "Ramazan-ı Şerifteki savm (oruç), İslâmiyetin erkân-ı hamsesinin (İslâmın beş şartının) birincilerindendir. Hem şeâir-i İslâmiyenin (islâmî işaretlerin) âzamlarındandır (büyüklerindendir)."

Evet, burası çok acâib. Malûmunuz, İslâmın, Müslüman olmanın beş tane şartı vardır. İlk defa Müslüman olan bir kişinin yerine getireceği ilk şart nedir Hemen en kolay, o anda yapılabilecek olan "kelime-i şehadet" getirmektir. Ondan sonra da, kolaydan zora doğru; namaz, oruç, zekât ve hacdır. Peki, bu beş şartın zor olanı mı var Evet var. İşte üstadın orada, "oruç, İslâmın beş şartının birincilerindendir." demesi, demek ki, ikincilerinin, üçüncülerinin olduğuna delâlettir.