Kefirde alkol vardır!

"Gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş içeceklerin azının içilmesi de haram olur."

Sual: Sütten yapılmakta olan kefir denen içeceği, içmenin, kullanmanın, dinimiz açısından bir mahzuru var mıdır

Cevap:İmâm-ı Muhammede göre, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş içeceklerin, sarhoş etmeyecek kadar azının içilmesi de haram olur. Fetvâ da böyledir. Diğer üç mezhebde de böyledir. Çünkü, Peygamber Efendimiz;

(Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır)ve;

(Sarhoş eden her içki şaraptır ve hepsi haramdır)buyurdu.

Bu hadis-i şerif, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş içeceklerin hepsinin haram olduğunu bildirmektedir. Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir.

Kısrak, inek, deve sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, müselles gibi olurlar. BirincisineKumis, ikincisineKefirdenir ki,bira gibiharamdırlar. Bu hususta, İskilibli M. Âtıf Efendi'ninMen'i müskirâtkitabında geniş bilgi vardır.

Sual: Haram olan bir şeyi ilaç olarak kullanmanın ve ihtiyacı olan birine kan vermenin dinimizdeki hükmü nedir

Cevap:Konu ile alakalı olarak Dürr-ül-muhtârda deniyor ki:

"Zaruret olmadıkça insanın bir parçasını kullanmak haramdır. Kullanması haram olan şeyi ilaç olarak yemek ve içmek de caiz değildir." İbni Âbidîn hazretleri bunu açıklarken buyuruyor ki:

"Kullanılması haram olan şey, temiz olsun, necis, pis olsun, ilaç olarak kullanmak haramdır. Fakat, hastalığa iyi geleceği bilinir ise ve ondan başka ilaç yoksa, kullanılmasına izin verilmiştir. Ölüm tehlikesi olduğu ve başka çare bulunmadığı zaman, kadına ve erkeğe kan vermek caiz olur." Şeyh Tâhir-üz-Zâvî, fetvâsında diyor ki: