İnanana ve inanmayana ne denir

Resulullah efendimizin bildirdiklerini beğenip kalbin kabul etmesine, yani inanmasına 'iman'denir.

Sual: Dinimizde, inanana, inanmayana, emir ve yasaklara ne denir ve bunların tanımı nasıldır

Cevap:Resulullah efendimizin söylediklerinin, bildirdiklerinin hepsini beğenip kalbin kabul etmesine, yani inanmasınaİmandenir. Böylece inanan insanlara,Mü'mindenir. Onun sözlerinden birine bile inanmamaya veya iyi ve doğru olduğunda şüphe etmeyeKüfürdenir. Böyle inanmıyan kimselereKafirdenir. Allahü teâlânın, Kur'ân-ı kerimde, yapılmasını açıkça emrettiği şeylere, yani bu emirlereFarzdenir. Yapmayınız diye açıkça men ve yasak ettiği şeylereHaramdenir. Allahü teâlânın, açıkca bildirmeyip, yalnız Peygamber efendimizin yapılmasını övdüğü, yahut devam üzere yaptığı, yapılırken görüp de mâni olmadığı şeylereSünnetdenir. Sünneti beğenmemek küfürdür. Beğenip de yapmamak suç değildir. Onun beğenmediği ve ibadetin sevabını gideren şeylereMekruhdenir. Yapılması emir olunmayan ve yasak da edilmeyen şeylereMubahdenir. Bu emir ve yasakların hepsineAhkâm-ı ilâhiyyeveyaEf'âl-i mükellefînveAhkâm-ı islamiyyedenir.

Sual: Din kitaplarında dünya kötülenmektedir. Kötülenen dünyadan maksat, içinde yaşadığımız mıdır yoksa başka bir şey midir

Cevap:Dünya, ednâ kelimesinin müennesidir. Yani, ism-i tafdîldir. Mastarı, dünüv veya denâettir. Birinci mastardan gelince, çok yakın demektir.

(Biz en yakın olan göğü, çırağlarla süsledik)