Gazze'yi duymayan Türkiye

Araplar arasında mesele Filistin olduğunda kimin daha sahip çıktığına dair bir yarış eskiden beri vardır. Ama Türkiye'deki Filistin hassasiyetinin neredeyse Arapları bile geride bıraktığına dair genel bir mutabakattan bahsedilebilirdi.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e başlattığı saldırılar sonrasında küresel planda yükselen isyan çığlığı ve Türkiye'nin bu konuda gerilerde kalması bu kabulü büyük oranda zedeledi.

İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32 bini geçti. Bunların üçte ikisinden fazlası çocuk ve kadın. Beş aydır sistematik bir şekilde İsrail devleti masum insanları acımasız bir şekilde katlediyor.

Bu saldırı 11 Eylül benzeri jeopolitik bir depremi tetiklemeyebilir. Ama insanlık vicdanında çok derin bir yara açtığı kesin. Bundan sonra devletler ve toplumlar İsrail'in işlediği cinayetler karşısında aldıkları ya da almadıkları tutumlarla hatırlanacaklar.

Daha geçtiğimiz hafta Londra'da onbinlerce (bazı haberlere göre yüzbinin üstünde) insan meşhur Hyde Park'tan Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliğine yürüdü. Acil ateşkes ve Filistin'e yardım için müslüman, gayr-i Müslüm büyük bir kalabalık sokaklara döküldü. Gösterilere 13 Yahudi örgütü de katıldı.

ABD'de Filistin yanlısı göstericiler İsrail yanlısı haberler yapan New York gazetesini içine girdiler. Polis müdahalesi ile çıkarıldılar.

Oscar törenlerine katılan bir çok isim yakalarına "Gazze'de Ateşkes" çağrısını ifade eden kırmızı broşlarla katıldılar. Ödül töreninin düzenlendiği bina önünde İsrail'i protesto eden gösteriler düzenlenirken geceden öne çıkan konuşmalar da İsrail'i eleştiren sözlerdi.

Norveç'in başkenti Oslo'da -28 derecede binlerce kişi Filistin için yürüdü.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim Almanya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yanında muhatabını da suçlayan bir dille İsrail'i sert bir şekilde eleştirdi.

Türkiye'de İsrail ile yapılan ticareti protesto için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinginde açılan pankart indirildi.

Bursa'da seçim çalışması yapan Çevre Bakanı Özhaseki ve eski bakan Mustafa Varank'ı protesto için pankart açan 3 kişi tutuklandı.

"Hükümet bu halkın sesine kulak versin. İsrail'le ticaret, Filistin'e ihanettir. Sizi kınıyoruz. Biraz hassasiyet gösterin. Yeter bu kadar 5 ay bitti, 6 aya girdik. Hala 31 Marttan sonra Filistin'e yardım edeceğiz diyorsunuz. Utanç duyuyoruz sizin bu tavrınızdan. Yapılanları görüyoruz."

Bu itirazları Özhaseki ve Varank'a seslendiren vatandaş o kadar edepli idi ki söze başlarken bile "sayın bakanım " ifadesini kullandı. Bakanlar ise yoldaki vatandaşlarla fotoğraf çektirip makam araçlarına binip uzaklaştılar. Normalde iktidar mensuplarına karşı protesto edenlere anında tepki gösteren kalabalıktan yükselen tek ses ise "burası yeri mi" oldu.