Partiler logolarını neden saklıyor

Yerel seçim kampanyası başladığında Ankara'da işten eve eden işe giderken dikkatimi ilk çekenlerden biri AK Parti'nin reklam panolarında parti logosunun neredeyse teknik bir hata olarak görülecek kadar küçük olması idi.

Aslında AK Parti'nin logosunun küçülmesi son seçimlerden önce başlayan bir süreç. İlk kurulduğu yıllarda partinin kurumsal kimliğinin en önemli simgesi olan ampul zaman içerisinde farklı formlara girdi.

Özellikle başkanlık sistemine geçilmesi ile iktidar partisinin reklam görsellerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ana öğe haline geldi.

AK Parti'nin parti kimliğinin gerek logo gerek isim anlamında aşınmasının bir sebebi başkanlık sistemine geçilmesi, cumhur ittifakının çatı kimlik olarak kodlanması, Erdoğan'ın toplumdaki kişisel karşılığının partinin karşılığının ötesine geçmesi ise diğer sebebi AK Parti kimliğinin artık eskisi kadar toplayan, çeken, birleştiren değil kimi zaman iten, ötekileştiren bir konuma evrilmesi.

Bunun en bariz örneğini İzmir'de AK Parti'nin büyükşehir belediye başkanı adayı olan Hamza Dağ'ın afişlerinde parti logosunu kullanmamasında görmek mümkün.

Dağ, sadece AK Partililere değil tüm seçmene hitap edebilmek için İzmirlilerdeki iktidar refleksini de bilerek parti kimliğini vurgulamaktan uzak duruyor.

Bu stratejiye barlar sokağında "bizden size zarar gelmez" turları eşlik ediyor. Benzer dil Muğla'da yine AK Parti'nin adayı Aydın Ayaydın'da da var.

Daha önce Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nde siyaset yapan Ayaydın siyasi geçmiş itibariyle kökten AK Partili bir profil değil. Zaten kampanyasında kullandığı dil de AK Partinin İstanbul adayı Murat Kurum'un kullandığı biz kazanırsak Gazze kazanacak, kaybedersek terörle iş birliği yapanlar kazanır gibi CHP'yi şeytanlaştıran dilinin fersah fersah uzağında.

Türkiye'yi 22 yıldır yöneten bu kadar güçlü bir partinin ve siyasi çizginin hala toplumun önemli bir kesimini kimsenin yaşam tarzına karışmayacağına ikna etmeye çalışması bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor.

Benzer bir logo saklama çabası ise CHP'de. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki afişlerinin bir kısmında CHP logosu değil İstanbul Gönüllüleri imzası bulunuyor. Aynısı İmamoğlu'nun reklam filmlerinde de söz konusu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın reklam görsellerinde de öne çıkan Yavaş'ın kendi resmi ve "Az laf, çok iş" sloganı.

Her iki başkan ve adayın kampanyası da sokakta karşılık buluyor.

CHP'de parti logosundan uzak durmak, parti reklamlarında başörtülü seçmenin görünür olması da CHP kimliğinin sınırlayıcı etkisinden kurtulma çabasını yansıtıyor. Aynı yaklaşımı 2023 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu kampanyasında da görmüştük.

İktidar ve muhalefetin iki ana aktöründeki bu trend siyasette arızi değil daha kalıcı bir değişime işaret ediyor. Her şeyden önce parlamenter sistem meclisi, partileri eskisine göre geri plana iterken liderleri, bireysel aktörleri daha etkin kıldı.