Hastalıkta ve sağlıkta egsozom mucizesi

Sağlığımız ve hastalıklarımızla ilişkili muazzam gelişmelere şahit olduğumuz ve olacağımız farklı bir zaman diliminde yaşıyoruz ve çok şanslıyız.

Şanslıyız zira bu önemli zaman diliminde benim "mükemmel dörtlü" olarak tanımladığım "biyoteknoloji, nanoteknoloji, yapay zekâ ve rejeneratif tıp"ın da modern tıbbın hizmetine girmesi ile sadece hastalıkların teşhis ve tedavisinde değil, sağlığımızın korunma ve geliştirilmesinde de muazzam başarılara sahip olacağız. Daha önce de üzerinde ısrarla durduğum "lifespantoplam yaşam süresi" ile "healthspansağlıklı yaşam sürelerinin eşitlenmesi kısacası özellikle kronik hastalıklardan uzak daha sağlıklı bir yaşlanma sürecinin başarılabilmesi bu mükemmel dörtlü sayesinde mümkün olabilecek gibi görünüyor. Bana sorarsanız bu dörtlünün her elemanı tek tek takdire değer ve son derece önemli. Ama rejeneratif tıptaki gelişmelerin ayrı bir manası, hevesi, beklentisi ve vaadinin olduğu da kesin. Peki o vaat ne

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İYİ HABER
REJENERATİF TIBBIN YENİ VAADİ: EGSOZOM MUCİZESİ
Rejeneratif tıbbın vaatlerinin ilk sırasında egsozom mucizesi var. İsterseniz gelin "Egsozom nedir" sorusunun yanıtını yeniden özetleyerek konuya girelim.

Egsozomlar içlerinde çok sayıda büyüme faktörü, aminoasitler, RNA ve DNA parçacıkları, yağ ve karbonhidrat partikülleri içeren çok özel hücresel keseciklerdir. Hücreler dış ortama bıraktıkları bu keseciklerkargolar sayesinde birbirleriyle haberleşmekte, genetik bilgi alışverişi yapmakta, yaralarını berelerini sarmakta ve onları ciddi birer haberleşme aracı olarak kullanıp dış ve iç streslere karşı direnmekte, enfeksiyonlar ve kanserlerden korunma imkânı bulabilmektedir. Egsozomlar bu marifetleri nedeniyle de son yıllarda özellikle rejeneratif tıp alanının en önemli oyuncularından ve araştırma alanlarından biri haline gelmiştir. Rejeneratif tıp egsozom tedavisini cilt gençleştirmeden leke tedavisine, akne izi düzeltmeden atopik egzamaya, yara iyileşmesinden saç dökülmesine hatta yanık tedavisine kadar çok farklı alanlarda kullanmaya başlamıştır. İsterseniz gelin bütün bu karmaşık alanlarla ilgili süreçleri daha iyi ve doğru anlayabilmek için egsozomlara ilişkin çalışmalarıyla uluslararası bir bilinirlilik ve saygınlık kazanan bir meslektaşımıza, Dr. Tunç Tiryaki'ye sözü bırakalım. Hazırsanız buyurun...

SORU 1
EGSOZOMLAR NEREDEN ELDE EDİLİYOR
Eksozomlar genellikle hücre kültürlerinden, vücut sıvılarından hatta bitkilerden bile elde edilebiliyor. Kaynakları arasında kan, idrar, süt ve diğer vücut sıvıları da var. Hayvan kaynaklı eksozomlar genellikle en etkili olanları. Ancak bitki kaynaklı eksozomlar da bazı durumlarda işe yarayabiliyor. Etik ve regülatif anlamda insan kaynaklı eksozomların kullanımı Avrupa ve Amerika'da kesin olarak yasaklanmıştır. Bu yüzden en tercih edilir kaynak hayvan kaynaklarıdır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SORU 2
EN GÜÇLÜ EKSOZOM KAYNAĞI HANGİSİ
Eksozomlar erişkinlerden veya embroyonik kaynaklı doku ve hücrelerden elde edilebiliyor. En etkili ve güvenilir eksozom kaynağı olarak da embroyonik kordon kanı gösteriliyor.
SORU 3
BİTKİ EKSOZOMLARI İŞE YARAR MI

Bitki eksozomları bazı durumlarda işe yarayabilir. Ancak, bitki eksozomları verdiklerin mesajların sınırlı olması sebebi ile hayvansal eksozomlardan çok daha az etkilidir.
SORU 4

EKSOZOMLAR KANSER YAPAR MI
Doğru kaynak kullanıldığı sürece eksozomların kanser yapma potansiyeli yoktur. Hatta eksozomların en geniş çalışma alanlarından birini de kanser tedavileri oluşturmaktadır. Yakın bir gelecekte kanserlerle mücadelede eksozomlardan da yararlanacağımız kesindir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SORU 5
EGSOZOMLAR CİLDİ GENÇLEŞTİRİR Mİ
Özellikle hayvan kaynaklı eksozomların pek çok cilt sorunu ile mücadelede kullanılabileceği anlaşılıyor. Ayrıca eksozomların özellikle hayvan kaynaklı olanlarının cilt üzerinde kullanıldığında yaşlanmayı durdurma bir yana geriye bile çevirebileceği anlaşılıyor.
SORU 6
EKSOZOM KREMLERİ ETKİLİ Mİ

Eksozomlar yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde topikal kremlere eklenmişler, stabilize edilmişler ve güvenilir antiagingrejeneratif cilt kremleri olarak kullanıma sunulmuşlardır. Bunların bazıları kozmotik dermatoloji ya da estetik tıp alanında yetişmiş deneyimli hekimler tarafından özel teknikler ile uygulanırken bazıları evde kullanım amacıyla geliştirilmiştir. Eksozom kremleri birden fazla günlük bakım kremlerinin yerine tek bir ürün ile tüm etkiyi, hatta daha fazlasını sağlayabilmektedir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SORU 7
HANGİ EKSOZOM KREMLERİ DAHA GÜVENLİ

Uzak doğu kaynaklı ürünleri yeterince güvenilir bulunmuyor. Bu yüzden tercih edilmelerini önermiyorum. Eksozom teknolojileri birçok ülkede araştırma ve uygulama alanı bulmuştur, bulmaktadır. Bu konuda en gelişmiş ülkeler arasında özellikle ABD, İngiltere ve Türkiye yer almaktadır.