Düşmemek için yürüyün

Sık sık tekrarladığım ve iyi yaşlanmanın da yaşlılıkta hayat kalitesinin korumanın da en önemli belirleyicileri olarak kabul ettiğim "ALTIN ÜÇGEN"in -hatırlayalım, o üçgenin bir köşesinde DURMA! bir köşesinde DÜŞME! bir köşesinde de ÜŞÜTME! yazar- vazgeçilmez belirleyicilerinden biri olan "DÜŞME SORUNU"nun aslında 2 temel sebebi var.

BİR: KAS KAYBI.

İKİ: DENGE DUYGUSUNUN KÖTÜLEŞMESİ.

Her gün tekrarlayacağınız düzenli yürüyüşlerin hem kas kaybını önleyerek hem de denge duygusunu güçlü tutarak düşme problemini de engelleyebileceğini bir kenara lütfen dikkatle not edin. Yürümenin sadece kas kaybını değil denge duygusundaki yaşlanmaya bağlı kötüleşmeyi de frenleyebileceğini sakın unutmayın. Nedenine gelince...

ÖNEMLİ

DENGE İÇİN YÜRÜYÜN

Her gün tekrarlanan iyi bir yürüme planı yaşlılığa bağlı denge sorunlarının birçoğunu önleyebilir. Yürüme hele bir de güç çalışmaları ve özel egzersizlerle de desteklenirse -mesela çömelme egzersizleri- dengeyi ciddi ölçüde değiştirip güçlendirir. Yürümenin faydası her yaşta her zaman var. Ama "yürüme-denge ilişkisi" özellikle yaşlılıkta daha da önemlidir. Yürüme, dengenin en önemli belirleyicisi olan "alt beden gücü" yapılanmasına yardım eder. Bir taraftan kasları güçlendirerek -kas erimesini önleyerek- diğer taraftan kas-sinir ilişkisini ve beyindeki denge merkezlerini etkileyerek düşmeleri frenler. Bu nedenle kısa ya da uzun olmaları fark etmiyor gün içinde yapılan ve her fırsatta tekrarlanan düzenli yürümeler "en güvenli yaşlılık egzersizi" olarak kabul ediliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÖZETİ ŞUDUR

AYAKTA KAL HAYATTA KAL

"Ayakta kal hayatta kal" mottosu da bizim en az "Durma! Düşme! Üşütme!" mottomuz kadar önemli iyi yaşlanma tavsiyelerimizden biridir. Ayakta kalmanın bir numaralı belirleyicisi ise her gün ve her fırsatta tekrarlanan düzenli yürüyüşlerdir. Eğer sağlıklı yaşlanmak, düşmemek, düşüp oranızı buranızı kırmamak, hastane yataklarına, tekerlekli sandalyelere daha az muhtaç olmak, beyin embolilerinden, bellek kayıplarından hatta Alzheimer'dan bile korunmak istiyorsanız lütfen her fırsatta yürüyün. Bastonla ya da yürüteçle dahi olsa yürümeyi ihmal etmeyin.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İYİ BİLGİ

ALZHEİMER İŞARETLERİNİ HATIRLAYALIM

Yürümenin Alzheimer dahi her türlü bellek bozukluğunu frenleyebileceğini çok iyi biliyoruz ama çoğumuz hâlâ önemli bir yaşlılık sorunu olan Alzheimer hastalığının öncü belirtilerinin neler olduğunun farkında değiliz. İsterseniz gelin o belirtileri bir kez daha hatırlayalım.

KESİP SAKLAYIN

İLK BEŞ

-İLERLEYİCİ HAFIZA KAYBI: İlerleyici ve ağır bellek kaybı, en önemli ve en sık görülen işaretlerden birisidir. Yaşlandıkça randevuları, isimleri veya telefon numaralarını biraz unutmanız doğaldır. İlerleyici bellek sorunu yaşayan kişiler ise çok sık unuturlar ve bir daha hatırlayamazlar.

- GÜNLÜK OLAĞAN İŞLERİ YAPMAKTA BİLE GÜÇLÜK: Alzheimer hastaları gün içinde hatırlamak zorunda kalmadığımız ve yaşamımızın parçası olan olağan bazı aktiviteleri yaparken güçlük çekerler. Örneğin; çok iyi bildikleri bir yemeğin nasıl hazırlanacağını, hep uğraştıkları ev işlerini ya da uzun süredir yaptıkları herhangi bir hobiyi unutabilirler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

-DOĞRU SÖZCÜKLER BULMADA ZORLANMAK: Herkes bazen doğru sözcüğü bulmada güçlük çekebilir. Ancak bir Alzheimer hastası çok basit sözcükleri bile unutup bu kelimelerin yerine anlamsız sözcükler koyar. Konuştuklarını ya da yazdıklarını anlamak zordur. Örneğin; "diş fırçası" kelimesini hatırlamakta güçlük çekiyorsa, bunun yerine "ağzım için kullandığım bir eşya" diyebilir.

- ZAMAN VE YER KARMAŞASI: Haftanın hangi gününde olduğunuzu veya o anda nereye gittiğinizi unutmak bazen doğaldır. Ancak Alzheimer hastaları, yaşadıkları sokağı, nerede olduklarını, oraya nasıl geldiklerini unutup eve nasıl geri döneceklerini bilemezler.

-YARGILAMA YETENEĞİNDE BOZULMA: