Parkinson'un sırrı bağırsaklarda mı
NÖRODEJENERATİF hastalıklar özellikle de Parkinson ve Alzheimer hastalıkları yaşlanma sürecinin tadını tuzunu kaçıran en önemli sağlık sorunları. Son yıllarda Parkinson hastalığına yakalananların sayısında da fark edilir bir artış var.
Bu artışın -bana göre- önemli nedenlerinden biri ise bağırsak florasındaki bozukluk meselesinin yaygınlaşması. "Disbiyozis" yani bağırsaklardaki kötü biyolojik değişimler ile Parkinson hastalığı arasında fark edilir ve dikkat çeken bir ilişki var.
Bazı uzmanlar bağırsaklarda iyi bakterilerin azalıp kötü bakterilerin artmasının beyne bağırsaklardan yollanan çeşitli toksik metabolitleri yoğunlaştırdığını, beyindeki nörolojik hasarı bu metabolitlerin yaptığını veya hızlandırdığını ileri sürüyor. Parkinsonluların çoğunun "kabızlık" problemi çekmesi ve yine birçok Parkinsonlu da disbiyozis sorununun belirlenmesi ise bu fikri ciddi ölçüde destekliyor. Eğer ileri yaşlarda Parkinson hastalığına yakalanmamak istiyorsanız mikrobiyom gücünüzü dikkatle izleyin ve koruyun.
Haberin DevamıİYİ BİLGİ 1
B12 EKSİĞİNİZ VARSA...
B12 en mühim vitamin eksikliklerinden biri, kan seviyesi ise asla 500'ün altına asla inmemeli. Peki bu nasıl başarılacak İşte size kolay bazı çözümler...
- Daha sık ve çok hayvansal ürün, özellikle yumurta ve yoğurt yiyin.
- Daha az mide hapı, mümkünse asit pompasını felç eden ilaçlardan uzak bir yaşam sürün.
- Kaliteli B12 desteği (metil siyano kobalamin hapları) günde 800 mcg-1200 mcg kullanın.
- Mümkünse burna sıkılan "nasal B12" destekleri veveya ağızdan emilen B12 oral spreylerden faydalanmaya çalışın.
- B12'nin kas içi ve damar içi uygulanan iğnelerden istifade etmeyi düşünün (doktor tavsiyesi ile).
- B12 azaltan ilaçları (metformin) kontrolsüz kullanmayın.
İYİ BİLGİ 2
NEDEN C VİTAMİNİ
C vitamini sadece "bağışıklık güçlendirici" bir doğal destek değil. Onun daha pek çok marifeti var. İşte bazı örnekler...
- Kolajen üretimini destekliyor. Bu nedenle "cilt dostu vitaminler" listesinde ilk üç arasında (diğerleri hiyalüronik asit ve kolajen tip1 ve tip3) yer alıyor.
Haberin Devamı- Glutatyonu şarj ediyor. Bunun bir diğer anlamı da çok güçlü bir antioksidan, antikanser güç olması.
- Cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyor.
- Kemik sağlığından saç ve tırnak sağlığına kadar pek çok dokunun bütünlüğü için C vitaminine ihtiyaç var.
- Damar sağlığını desteklediği de biliniyor.
İYİ BİLGİ 3
GLÜTEN HASSASİYETİ İÇİN İLK 10 İŞARET
Aşırı glüten yükü sadece bağırsaklarımızı değil, daha pek çok doku ve organımızı rahatsız edebiliyor. Sadece "çölyak hastalığı"na değil, "glüten duyarlılığı" ile farklı pek çok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Glütene duyarlılığın ilk onunda şu işaretler var.