Osman Hoca'nın longevity anayasası

YENİ bin yılın yeni sağlık trendlerinden biri de hiç kuşku yok ki "LONGEVİTY YAKLAŞIMI"dır.

Ve bana göre bu yeni yaklaşımın öncelikli vaadi bizi "hastalanmadan ya da en az hastalık hasarıyla, keyifle, huzurla, formda ve zinde bir beden ve ruhla" yaşlandırmaktır. Kavram bu kadar iddialı olunca ister istemez onun da kendine göre "olmazsa olmazları", yani net ve açık bir "ANAYASASININ YAZILMASI" gerekiyordu. Yıllar önce çalışma masama oturdum ve ben de kendime göre bir LONGEVİTY ANAYASASI oluşturdum. Ve bugüne kadar da o anayasaya -elimden geldiği ölçüde- uymaya çalışıyorum. Peki, "OSMAN HOCA'NIN LONGEVİTY ANAYASASI"nın maddeleri neler İçeriğinde neler var O anayasa neleri öneriyor ya da yasaklıyor Eğer hazırsanız longevity anayasasının maddelerine geçebiliriz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İLK 5

LONGEVİTY ANAYASASI

MADDE 1:Longevity yolculuğuna başlamadan önce, daha ilk adımınızı bile atmadan kendinize şu soruyu sorun: "Neden daha iyi, daha sağlıklı, daha güçlü, daha huzurlu, formda ve zinde biri olmak istiyorum" Unutmayın bu soruya vereceğiniz samimi yanıtlar çok önemlidir.

MADDE 2: Basit ve uygulanabilir değişimler ve küçük adımlarla yola çıkın. Longevity vizyonunuzu "bilimsel ve multiomik" -bu kavramı daha sonra detaylıca anlatacağım- verilerle birleştirip size yol gösterecek deneyimli bir uzmanla ilerlemeyi unutmayın.

MADDE 3: Kısa sürede sonuç veren, kolay uygulanan, hedef odaklı, ölçülebilir, değiştirilebilir, spesifik yaşam tarzı değişimlerine öncelik verin. Mesela gazlı şekerli içecekler yerine maden sularını tercih edin. Mesela akşam yemeğinden sonra her gün 15-30 dakikalık bir yürüyüşü alışkanlık haline getirin. Mesela her lokmayı en az 20 kere çiğnemeden yutmayın. Mesela su içerken oturmayı, lıkır lıkır içmek yerine yudum yudum içmeyi ve gün boyunca su takviyenizi sürdürmeyi deneyin.

MADDE 4:Günü ikiye bölün. Yarısını kendinize, yarısını da işinize ve başkalarına ayırın. Günün ilk 12 saatini uykunuz, eğlence ve keyif anlarınız, beden ve ruh bakımlarınız, kişisel eğitim ve okumalarınız ve egzersiz çalışmalarınıza tashih edin. Diğer 12 saatinizi ise işe hayatınız, projeleriniz, aileniz, dost ve arkadaşlarınıza ayırın.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

MADDE 5: Longevity anayasasının bir anlamda bir çeşit "LONGEVİTY MASASI" olduğunu da unutmayın. Bu masanın da her masa gibi 4 sağlam ayağı olmalı: BESLENME, FİZİKSEL AKTİVİTE,UYKU, HUZURLU VE SESSİZ BİR YAŞAM. Her masa gibi bu masanın da her bir ayağı masayı ayakta ve dengede tutmak için vazgeçilmezdir ve ihmal edilmemelidir.

İKİNCİ 5

LONGEVİTY ANAYASASI

MADDE 1: Mükemmel bir iyi hayat ustası olmanın vazgeçilmezi olan longevity yolculuğuna mümkün olduğu kadar erken yaşlarda çıkın ama yolculuğunuz hangi yaşlarda başlarsa başlasın az veya çok olumlu sonuçlar alabileceğinizden şüphe duymayın

MADDE 2:Longevity masasının dört ayağından hangisi için daha çok eksikseniz önceliğinizi ona verin. Önce ona odaklanın. Öncelik sıralamanızı yaparken yaşınızı da dikkate alın. Mesela 40'lı yaşlarda beslenme, 50'li yaşlarda fiziksel aktivite, 60'lı yaşlarda uyku, 70'li yaşlarda huzur ilk önceliğiniz olmalı

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

MADDE 3:60'lı yaşlardan sonra o masaya beşinci bir ayak daha eklemeyi unutmayın: Sosyal ilişki ayağı. Zira yaşımız ilerledikçe daha çok çoğalma, daha az yalnız kalma meselemiz devreye girmeye başlayacaktır.

MADDE 4:Yeterli, dengeli ve çeşitli beslenin. Ne az, ne çok, yeterliihtiyacınız kadar yiyin. Protein, karbonhidrat ve yağ kazanımınızı dengeleyin. Bu kazanımları yaparken de mümkün olduğu ölçüde farklı besinlere yönelin.

MADDE 5:Yiyecek içecek seçimlerinizi kişisel sağlık verileriniz ve biyolojik yapınıza dikkat ederek yapın. Zira her birimiz çok özeliz ve biriciğiz. Her beslenme planı herkese uymaz. Yaşınızı, insülin şeker dengenizi, kilonuzu, sağlık hikâyeniz ve risklerinizi, genetik mirasınızı, hatta kültürünüzü, göz önünde bulundurarak besin seçimlerinizi yapın.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ 5

LONGEVİTY ANAYASASI

MADDE 1:Az ve öz yiyin. 50'li yaşlardan itibaren daha az protein tüketin, özellikle hayvansal proteinlere öncelikle de metiyonin zengini hayvansal protein kaynaklarına (kırmızı et) sınır koyun. Bitki ağırlıklı beslenin. Daha az et daha çok ot yiyin. Önceliği de taze ve renkli sebzelere, otlara ve meyvelere verin.