Ömrüuzatangıdalar
Önce şu önemli düşüncemi sizinle paylaşayım: Uzun ömür gıdalarını öğrenme konusundaki merakınızı saygıyla karşılıyorum. Ama gelin bu konuya da öncelikle şu düşüncemi paylaşarak girelim...
Oysa popüler kültür biz bilim insanlarının "ne yaptıklarından, neleri söyleyip, neleri yazdıklarından ve de neleri önerdiklerinden, elde ettikleri sonuçlardan emin olduklarını düşünür" ve de her daim söyledikleri her şey için güvenilir fikir liderleri olduklarından hiç kuşku duymaz. Oysa gerçek her zaman için bilimin de gereği olarak pek böyle değildir. Bir kere ve her şeyden önce bilim insanlarının kendileri de zaten ve her daim şüphecidir, buldukları sonuçlardan asla ve kat'a yüzde 100 emin değillerdir.
Zaten bu nedenle de onlar sayesinde eski bilgilerin üstü çizilmekte, bilgilerimiz sık sık yenilenmekte, o sayede de hayatımız giderek daha da iyileşmektedir. Bu gerçek "uzun ömür çeşmesinden doğru gıdaları seçerek su içmek isteyenler" için de geçerlidir. Zira ve her şeyden önce "Niçin ve neden yaşlanırız" sorusunun yanıtı bile her 10 yılda bir neredeyse yarı yarıya değişmektedir. Ciddi bir "UZUN ÖMÜR DEVRİMİ" yaşadığımız şu günlerde çok arzu ettiğinizi bilsem de net, açık ve değişmez bir "UZUN ÖMÜR GIDALARI LİSTESİ" verebilmem -üzülerek belirteyim ki- maalesef mümkün değildir. Ama yine de sizden gelen yoğun talepleri dikkate alarak basit, anlaşılabilir ve uygulanabilir bir "tavsiye listesi" oluşturmaya çalışacağım. Hazırsanız buyurun...
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıTAVSİYE BİR
ATALARINIZIN YEDİKLERİNİ YİYİN
Yaşadığınız coğrafyaya, genetik mirasınıza, kültürünüze ve geleneklerinize uygun doğru ve tam besinlere öncelik verin. Mesela Rizeliyseniz mangoyu değil fındığı ve çayı, Gemlik ya da Ayvalıklıysanız Hindistan cevizi yağını ve ananası değil, zeytinyağını ve inciri tercih ediniz. Bu tavsiyem tabii ki kesinlikle büyükanne ve büyükbabalarınız gibi yemeniz içmeniz gerektiği anlamına da gelmez. Ufak, mantıklı, geçici değişiklikler her zaman yapabilirsiniz. Ayrıca onların yaptıkları kanıtlanmış hataları da tekrarlamak zorunda değilsiniz. Ama genel prensip şudur: GENLERİNİZ YEDİKLERİNİZLE KONUŞUR. Bu "epigenetik yasası"nın değişmez kuralıdır. İnsan vücudu milyarlarca yıllık bir değişiminevrimin neticesinde yiyip içtikleriyle de konuşaraketkileşerek farklılaşarak bugünlere ulaşmıştır. Bu değişimler o insanların genotipine uygun olmayan gıdaların devreden çıkarılıp filtrelenmesine yardımcı olmuş, iyi ve faydalı yeni gıdalarınsa baş tacı edilmesine yol açmıştır. "Zeytinin, narın, incirin" yaşadığımız coğrafyada baş tacı edilmesinin sebebi biraz da bundandır.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıTAVSİYE İKİ
GÜNDE 2 KEZ ANA VE 1 KEZARA ÖĞÜNLE BESLENİN
Özellikle yetişkin biriyseniz, hele bir de vücut ağırlığınız ve bel çevrenizi normal sınırlar içerisinde tutmakta zorlanıyorsanız sizin için en uygun olanı günde 2 kez ana öğün tüketmek araya bir de eğer ihtiyaç duyarsanız "besleyici, düşük kalorili ve minimum şekerli bir atıştırmalık" eklemelisiniz. Kilonuz veya kas kütleniz düşükse veya kilo kaybınız varsa, hele bir de düşkün ve biraz da yaşlıysanız "günde 3 ana öğün 1 ara öğün" formülünü de tercih etmenizi öneririm.
TAVSİYE ÜÇ
ZAMAN KISITLIYEMEYİDENEYİN
Eğer 2 ana öğün ve 1 ara öğün ile yetinen biriyseniz ana öğünleriniz ve atıştırmalıklarınızı her gün maksimum 10-12 saatlik bir zaman aralığıyla sınırlamaya çalışın. 10 saat ya da daha az zaman aralıklarıyla yemek kilo kaybını sağlama ve kiloyu dengeleme bakımından daha faydalı bir alışkanlık olabilir. Ne var ki sürdürülmesi biraz zordur ve ayrıca safrataşı gelişimi ve kalp hastalığı gibi problemleri tetikleyebilir.