Longevity tüyoları 2

Şu bilgi çok net ve açık: Modern tıp bilimi çok değil 15-20 yıl sonra hepimizi 90'lı yaşların sonrasına kadar iyi ve sağlıklı yaşatabilecek başarılara imza atacak.

Ve hiç kuşkum yok ki bu güzel hedefe rahatlıkla ulaşacak. Buraya kadar güzel ama canlılığı, sağlığı, aklı yerinde olmadan, başkalarına muhtaç kalarak 90'ları 100'leri görmeyi kim ister Kısacası net ve açık olarak bilelim ki "kişinin yaşamına yeni yıllar eklemesi" yeterli değildir. Uzun bir yaşam kaliteli, keyifli ve sağlıklı ise anlamlıdır ve değerlidir. İşte bu nedenle yaşımız ne olursa olsun aklımızı, bedenimizi ve hayatla kurduğumuz ilişkileri nasıl koruyup kollayacağımıza her daim zaman ayırmak ve kafa patlatmak zorundayız. "LONGEVİTY TÜYOLARI"nı işte biraz da bu nedenle sizinle paylaşmak istedim. Tıbbi açıdan sağlam, ruhsal yönden keyifli, bedensel bakımdan mükemmel, sosyal yönden doyurucu, güvenilir ve uzun bir ömür sürmek istiyorsak, "nitelikli bir yaşam ve yaşlanmayı" hedefliyorsak, longevity meselesine biraz daha odaklanmamızda fayda var. İsterseniz gelin, o meselenin detaylarına biraz daha farklı bir pencereden bakalım...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

VARAN 1

BEDENİNİZBEYNİNİZİ İZLER

Longevity'nin temel noktası ve bir numarası bana göre beyin zindeliğini korumak, hatta mümkünse daha iyi noktalara taşımaktır. Çünkü hangi yaşta olursanız olun "BEDENİNİZ BEYNİNİZİ İZLER!"

Eğer beyninizi keyifli, sağlıklı, huzurlu, olumlu ve uzun bir yaşama göre ayarlar ve planlarsanız bedeniniz mutlaka onu izleyecektir, izlemek zorundadır. Hangi yaşta olursanız olun şu hiç değişmez: Aklınızı sağlam, etkin ve çalışır durumda tutabilirseniz, bedeniniz onu izleyecek ve siz beyninizaklınız sayesinde "fiziksel zindeliğinizi korumaya, doğru beslenmeye, kaliteli uykuya, sosyalmanevikültürel ilişkilerinizi geliştirmeye" kısacası kaliteli bir hayata ilişkin her şeye daha yatkın hale geleceksiniz. Bu nedenle "beyninizaklınızbelleğiniz önemlidir, önceliklidir, biriciktir".

VARAN 2

SOSYALLEŞİN

Bilimsel çalışmaların neredeyse tamamı iyi yaşlanmanın önemli anahtarlarından birinin de "sosyalleşmek, düzenli ve verimli sosyal ilişkiler kurmak" olduğunu gösteriyor. "MacArthur Başarılı Yaşlanma Çalışması" sosyal bağları güçlü olanların, yalnız bir yaşam sürenlerden yüzde 20 daha uzun yaşayabileceklerini gösterdi. "Tek kişilik masa"ların, uzun süre oturmanıza müsaade edilse bile daha sıkıcı olduğu kesindir. Yaşınız ilerledikçe yalnızlaşmak yerine kalabalıklaşın. Mevcut ilişkilerinizi daha hassas bir yaklaşımla sürdürmeye ve yeni insanlar tanıyıp -özellikle gençler- sosyal ağlarınızı genişletip güçlendirmeye özen gösterin.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

VARAN 3

HAREKET EDİN

Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının sadece yaşam süresini değil, hayatın kalitesini de uzattığını gösteren sayısız bilimsel veriye sahibiz. Özellikle sosyalleşmeyi de destekleyen egzersiz ve sportif faaliyetler "tenis, golf, doğa yürüyüşleri, dans dersleri..." yaşamın kalitesini arttırmakta ve ömrü uzatmaktadır.

VARAN 4

FARKINDAOLUN

"Mental wellness" yeni ve önemli bir kavram, bundan sonra benden daha sık okuyup işiteceğiniz muazzam bir sağlık alanıdır. "ANI YAŞAMAK" ise mental wellness'in vazgeçilmez mantrası, bir numaralı hedefi, alfabesinin A'sıdır. Esas hedefi ise basitçe "geçmişi geçmişte bırakmak, gelecekle fazla uğraşmamak ve bulunduğumuz zamana odaklanıp 'an'da yaşamaktan" ibarettir. Bunu sağlamanın yolu da öncelikle "bilinçli farkındalık" meselesini kavramaktan geçer. Bilinçli farkındalığı otomatik haline getirdiğinizde de tıpkı egzersiz gibi bağışıklığınız güçlenir, stres ve kaygılarınız azalır, belleğiniz zenginleşir, kronik hastalıklar frenlenir ya da hafifler. Bilinçli farkındalığınız geliştikçe hayattan daha fazla zevk almaya, daha hoşgörülü ve affedici olmaya başlarsınız.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

VARAN 5

İNANÇLI OLUN

İnanç zenginliği önemlidir. Bilimsel çalışmalarda, inanç zenginliğinin ve güçlü bir maneviyatın yaşamın süresi ve kalitesini arttırabileceğini gösteriyor. Bazı uzmanlar -ve bilimsel araştırmalar- ise düzenli ibadetin ve tekrarlanan manevi ritüellerin hastalanma oranlarını azaltabileceğini ispatlıyor. İnanç dünyanızı zenginleştirmeniz işte bu nedenle önemli bir longevity ayrıntısı.