İhtiyarlamak şart mı
Açık seçik söylemesek ya da bazen farkına varmasak da istisnasız hepimiz ihtiyarlamaktan korkarız.
Dahası bununla da yetinmez yine de "uzun bir ömür arayışı" yolculuklarına çıkarız. Haksız mıyız Kesinlikle hayır! Şu bilgi net ve açık: Uzun ve sağlıklı bir ömür arayışı kişisel değil evrenseldir. Ancak bilelim ki sağlık ve zindelik ile yaş alıp ihtiyarlamadan yaşlanmak ve uzun ömür yolculuğunu düşkünmuhtaç bir ihtiyar olmadan tamamlamak her zaman herkese nasip olmaz. Bilgi ister, dikkat ister, emek ister.
BANA GÖRE
HEDEF İHTİYARLAMAMAK İSE...
İsterseniz gelin "Yaş almak mı, ihtiyarlamak mı" sorusunu doğru yanıtlayabilmek için önce "yaş almak" yani "sağlıkla yaşlanmak" ile "ihtiyarlamak" yani "düşkün ve hasta biri olmak" arasındaki farkı yeniden hatırlayalım: Sağlıklı yaşlananlar formda ve dinçtir. İhtiyarlayanlar yorgun ve düşkündür. Sağlıkla yaşlananlar her yaşta işinde gücündedir, ihtiyarlayanlar bitkin, hasta ve yardım peşindedir. Hepsi bu! Peki, başlıktaki sorunun yanıtı ne İhtiyarlamadan yaşlanmak, sağlıkla yaş almak mümkün mü Kesinlikle mümkün ve yanıtı sadece ama sadece yaşlılığın tadını kaçırıp onu bir "halsizlik, yorgunluk ve düşkünlük deryası haline getiren kronik hastalıklardan" korunmaktan ibaret. Peki, kronik hastalıklar hangileri ve onlar bize ne yapıyor
Haberin DevamıÖNEMLİ
BİZİ KRONİK HASTALIKLAR İHTİYARLATIR
Yaşlanmanın tadını tuzunu kaçırıp kötüleştirenler, onu keyifli bir dinginlik dönemi olmaktan çıkarıp düşkünlük ile eşdeğer haline getirenler genelde kronik hastalıklardır. Hipertansiyondur, kalp ve beyin damar hastalıklarıdır, Parkinson'dur, Alzheimer'dır, romatizmal sorunlardır, şeker hastalığıdır, kanserdir, obezite, kas ve kemik kayıpları, uyku problemleri ya da kronik depresyon ve benzeri kronik sorunlardır. Ne iyi ki "sağlıklı yaşlanma ve sağlık bakımı odaklı" yeni tıp, "hastalık bakımı odaklı" eski ve klişeleşmiş tıptan farklı olarak kronik hastalıkların sadece erken teşhislerine ve de tedavilerine değil "önlenmeleri mümkün değilse geciktirilmeleri hatta tümüyle ortadan kaldırılıp yok hükmünde sayılmalarına" odaklıdır.
Haberin DevamıUNUTMAYIN: Bilgisizliğimiz ve ilgisizliğimiz nedeniyle kötü yaşlandığımız için, kendimize gerekli dikkati göstermediğimiz için, yanlışkötü alışkanlıkların esiri olduğumuz için yukarıda saydığım bu hastalıklara yakalanıyor, bu nedenle beklenenden daha hızlı, daha kötü ve daha tatsız yani "İHTİYARLAYARAK" yaşlanıyoruz.
NE YAPMALIYIZ
İKİNCİ 50'YE İYİ HAZIRLANALIM
Çoğumuz maalesef sağlıkla değil sağlıksız yani ihtiyarlayarak yaşlanıyoruz. Bu nedenle daha 40'lı yaşlara merhaba demeden ve mümkünse ikinci 50 virajını dönmeden "Ben ne yaparım da ihtiyarlamadan yaş alır ve nasıl sağlıklı ve formda bir yaşlılık yolculuğuna çıkarım" sorusuna yanıt aramalıyız.
Haberin DevamıKISA BİLGİ 1
BELLEK BOZAN İLAÇLAR HANGİLERİ
BİR: Allerji ilaçları Antihistaminikler
İKİ: Antipsikotikler Antidepresanlar
ÜÇ: Uyku ilaçları ve destekleri
DÖRT: Sakinleştiriciler
KISA BİLGİ 2
BULGUR MU UN MU DAHA SAĞLIKLI
Buğdayın kırılmış hali olan bulgur, elde edildiği buğdaydan daha çok kilo aldırır. Buğdayı un haline getirdiğinizde ise şişmanlatıcı özelliği daha da artar. Çünkü bir besin ne kadar çok işlenirse, bağırsaklarınız tarafından o kadar çabuk emilir ve kana daha çabuk karışır. Bulgur kana hızla karıştığı için kandaki insülin miktarını daha hızlı yükseltir.