Helikopter değil helikobakter

HELİKOBAKTER çok yaygın bir mide sorunu, mide enfeksiyonu problemi.

Mide ülserlerinin, gastritlerin önemli bir nedeni helikobakter enfeksiyonunun bazı kişilerde mide kanseri ve bir tür mide lenfoması ile ilişkili olabildiği de doğru bir bilgi.

Zaten bu nedenle de H. Pilori mikrobu kanserojen yani kanser yapabilen bir mikrop olarak kabul ediliyor.

Helikobakter sorunu olanların mutlaka tedavi edilmeleri şart. Bunu için de önce bir "kesin tanı" lazım. Kesin tanının yolu da bir Gastroenteroloji uzmanından yardım almak. Aklınızda olsun: Helikobakter için kesin teşhis endoskopi ile yapılan biyopsi sayesinde başarılıyor. Teşhis kesinleşince de tedavi süreci devreye giriyor. Tedavi sonuçları ise son derece yüz güldürücü. Bu nedenle meseleye korkuyla yaklaşmak yerine ilgili hekimin sözünü dinlemek en doğru stratejidir.

Haberin Devamı

CUMARTESİ TAVSİYESİ

TARÇINDAN FAYDALANIN

Neredeyse hemen her gün tarçının faydalı olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayımlanıyor. Özellikle "çağın vebası" kabul edilen "insülin direnci" ile mücadelede mükemmel bir doğal destek olduğu ise herkes tarafından kabul ediliyor. Gıdalara tarçın eklemek, tarçın çayı içmek, kaliteli, usulüne uygun üretilmiş tarçın hapları yutmak insülin direncinde, dolayısıyla kilo sorununda, hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği gibi sorunlardan korunmada işe yarayabilecek bir beslenme modeli ve besin desteği olarak görülüyor.

Tarçından daha çok faydalanabilmek için taze olmasına, yiyeceklerinize ilave ediyorsanız taze çekilmiş "toz tarçın" olarak tüketilmesine dikkat edin. Çay olarak faydalanmayı düşündüğünüz zaman kaliteli tarçın kabuklarını kırıp çok küçük parçalara ayırın ve üzerine sıcak su ekleyin.

Tarçını bal, zeytinyağı ve zerdeçalla birlikte tüketebileceğiniz farklı karışımlar, farklı soslar oluşturmanızı da tavsiye ederim. Bu sosları salatalarınıza, yoğurda ekleyip yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Özellikle "zerdeçaltarçın" ikilisinin mükemmel bir "yangı giderici" yani "antienflamatuar" olduğunu unutmayınız.

HAFTA SONU TAVSİYESİ

BELİNİZ KALINSA TEMPOLU YÜRÜYÜN

Yürümenin her türlüsü faydalı. Yavaşı da tempolusu da işe yarıyor ama konu "bel inceltmek" veya "göbek eritmek" olduğunda "tempolu yürümeler" daha çok çalışıyor.

Bu nedenle "ortopedik sorunu" veya "kalp, tansiyon, şeker" problemi nedeniyle kısıtlaması olmayanların yürüyüşlerine "imkân ölçüsünde" tempo kazandırmalarını tavsiye ediyoruz.

"Peki bu işi ben nasıl yapacağım hocam" diyenler için de işte 60 dakikalık bir yürüyüş için "örnek plan". Bu plan haftada 4-5 kez tekrarlanıp günde 2 kez 20 tekrarlı çömelme egzersizi ile birleştirilirse harika bir "göbek eritme" stratejisi gibi çalışıyor.

Haberin Devamı

- 5 dakika, dakikada 80-90 adım

- 5 dakika, dakikada 90-100 adım

- 20 dakika, dakikada 100-120 adım

- 10 dakika, dakikada 120-140 adım