Dikkat! Yalnızlık bunama riskini artırıyor
YALNIZLIK yeni bin yılın en önemli toplumsal sorunlarından biri.
Yalnızlığın sağlığı özellikle yaşlı sağlığını ciddi ölçüde bozabileceği de farklı ülkelerin farklı merkezlerinde yapılan araştırmalarda net ve açık olarak gösterildi. Yalnızlığın "sağlık bozan" etkilerinden en önemlisi ise bellek kaybını hızlandırması. Daha önce de yazdım ama yeniden hatırlamakta fayda var: Sosyal network'ün sürekliliği aile, dostluk, hemşerilik ve benzeri sosyal ilişkilerin devamlılığı yaşlılık sürecinde çok önemli bir sağlık belirleyicisidir. Bu belirleyicilik öncelikle de belleğin korunması söz konusu olduğunda daha da ön plana çıkar. Bu bilgi yeni bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı. Florida Eyalet Üniversitesi'nde yapılan yeni ve kapsamlı bir çalışmada, yalnızlık hissinin bunama riskini yüzde 30 oranında artırabileceği gösterildi.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı600 binden fazla katılımcı üzerinde yapılan bu detaylı analizde, yalnızlığın yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak ciddi bir "bilişsel bozukluk risk faktörü" olduğu net ve açık olarak ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten yardımcı Doçent Martina Luchetti, yalnızlığın demans gibi nörolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini ve bu konuda bilinçlenmenin yaşlı yetişkinlerin sağlığını korumak için önemli bir ayrıntı olduğunu vurguluyor. Benim kanaatim de kesinlikle bu yönde: Yaşlandıkça daha çok kalabalıklaşmak, dost ve arkadaş çevresi ile ilişkileri sıkılaştırmak, daha sık sosyalleşmek, toplumsal yardım kuruluşlarında farklı görevler üstlenmek, özellikle gençler ve çocuklarla daha çok ve sık birlikte olmak, en az beslenme, uyku ve egzersiz kadar önemli bir iyi yaşlanma ayrıntısıdır.
OKUR SORUSU
BELLEK GÜÇLENDİREN MAGNEZYUM HANGİSİ
Magnezyum treonatın kan beyin bariyerini geçtiği için özellikle belleği güçlendirmede, öğrenme kabiliyetini desteklemede, hafiforta derecedeki bilişsel kayıplarla mücadelede, depresyon ve kronik yorgunluğu engellemede, stresi dengelemede daha etkili olduğu kabul ediliyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıİYİ BİLGİ
EGZERSİZ TOK TUTAR
Yeni bir çalışmada araştırmacılar, yoğun egzersizin açlığı daha fazla bastırdığına ve tokluk süresini uzattığına dair önemli bulgular elde ettiler. Yapılan bu küçük çaplı araştırmaya göre, egzersizin tok tutucu etkisi özellikle kadınlar için daha da geçerli. Araştırmada egzersiz sırasında açlık hormonu olarak bilinen "ghrelin"in iki formunun seviyeleri incelendi. Egzersiz öncesi ve sonrası ghrelin seviyeleri ile laktik asit değerleri ölçüldü.
Sonuçlar, kadınların toplam ghrelin seviyesinin başlangıçta yüksek olmasına rağmen, yoğun egzersiz sonrası açlık hislerinin azaldığını gösterdi. Erkeklerde ise yoğun egzersiz, ghrelin seviyelerini düşürürken, orta şiddetteki egzersiz tersine açlık hissini artırıyor. Araştırma küçük çaplı. Daha büyük araştırmalarla bu bilginin desteklenmesinde fayda var.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıİYİ HABER
KALORİ KISITLAMASI 50 YAŞ SONRASINDA DAHA DA FAYDALI
Kalori kısıtlaması sadece kilo kontrolü için değil, farklı başka nedenlerle de sağlıklı yaşlanma ve yaşam süresini uzatmada etkili bir iyi hayat tarzı alışkanlığıdır. Bu olumlu değişimi özellikle 50'li yaşlar sonrasında hayata geçirmek pek çok insanın daha sağlıklı formda ve fit yaşlanmasına yardımcı olabiliyor. "Mesela mı" ya da "Nasıl mı"
1- İYİ GENLERİ AKTİVE EDİYOR: Kalori kısıtlaması, "AMP aktivasyonlu protein kinaz" (AMPK) ve sirtuin reseptörlerini olumlu etkiliyor, mitokondri yaşlanmasını yavaşlatıyor ve DNA hasarlarını önleyebiliyor.
2- İNSÜLİN DİRENCİNİ AZALTIYOR: Kalori kısıtlaması, insülin birikimini ve insülin direncini önleyerek, hipertansiyon, diyabet, Alzheimer, damar sertliği ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltabiliyor.