Belleğinize dikkat edin
Bunama problemi uzun yaşam süreleri ile birlikte giderek daha da önem kazanan bir sağlık problemi olma yolunda.
Diğer taraftan bütün çabalara rağmen -pek çok kronik hastalıkta olduğu gibi- demansıbunamayı tedavi edebilecek güçlü bir tedavi aracına maalesef hâlâ sahip değiliz. Bu nedenle diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi bunama söz konusu olduğunda da önleyici tedbirlerin önemi artıyor. Diğer taraftan demansın da hafifi, otası, ağırı var. Yeni başlayan tipine tıbbi literatürde "HAFİF BİLİŞSEL BOZUKLUK" adı veriliyor. Peki, nedir, neyin nesidir bu hafif bilişsel bozukluk
İYİ BİLGİ
HAFİF BİLİŞSEL BOZUKLUK NEDİR
Hafif bilişsel bozukluk, demansbunama ile normal yaşlanma süreci arasındaki "zamanı değişkenkısa ve uzun sürebilen" bir dönem. Bilişsel kapasitedeki azalmanın, kişi ve çevresi tarafından fark edilmeye başlandığı ancak henüz net ve açık olarak hissedilir bunama işaretlerinin henüz net olarak oluşmadığı bir dönemdir bu. Araştırmalar hafif bilişsel bozukluğa ne kadar erken tanı konulursa bilişsel bozukluktaki ilerlemenin yavaşlatılıp ağır bir bunama tablosu gelişiminin önlenmesi ya da geciktirilmesinin o ölçüde kolay ve mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle sizde veya çevrenizdekilerde hafif bilişsel bozukluk varlığından bir şüphe söz konusu olduğunda lütfen uyanık olun ve gecikmeden tıbbi yardım arayın.
Haberin DevamıTekrar hatırlatalım: Hafif bilişsel bozuklukta beyin fonksiyonlarında sinsi bir gerileme söz konusudur. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEMEL NOKTA, O KİŞİNİN "YAŞI VE KÜLTÜREL ÇEVRESİNE GÖRE" BEKLENENDEN DAHA AZ KAPASİTEDE BİLİŞSEL FONKSİYON GÖSTERİP GÖSTERMEDİĞİDİR. İsterseniz gelin şimdi de hafif bilişsel bozukluğun risk faktörlerini özetlemeye çalışalım.
KESİP SAKLAYIN
HAFİF BİLİŞSEL BOZUKLUK İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ
Eğer aşağıda özetlemeye çalıştığım problemlerden bazıları sizde de söz konusuysa belleğiniz konusunda daha bir "eleştirmen" pozisyonuna girin. Ama bunu yaparken lütfen ve asla strese girmeyin paniğe kapılmayın, aşağıdaki problemlerden sizin için hangileri söz konusuysa onları çözmeye odaklanın. Bir hatırlatma daha: Mevcut bilimsel veriler en etkili önlemin düzensiz egzersiz olduğunu gösteriyor.
Haberin DevamıBİRİNCİ 5
VİTAMİN EKSİKLİKLERİ: Özellikle B12, B9, B6 ve D vitaminleri eksikliğine müsaade etmeyin.MİNERAL EKSİKLİKLERİ: Demir veya magnezyum eksikliklerinin de önemli olduğunu bir kenara not edin.HORMON NOKSANLIKLARI: Tiroid bezi tembelliği, östrojen ve testosteron azlığı da birer bellek bozan faktördür.OMEGA 3 EKSİKLİĞİ: Bilhassa DHA eksikliği bellek zayıflatan önemli bir risk faktörüdür.KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR: Alkol, sigara ve zararlı her türlü madde bellek kaybını hızlandırır.İKİNCİ 5
HAREKETSİZ VE FAZLA KİLOLU BİRİ OLMAK: Tembelliğin belleği paslandırdığını, obezitenin beyni küçülttüğünü asla unutmayın.UYKU BOZUKLUKLARI: İster yetersiz uyku, ister apne, hatta horlama olsun fark etmiyor, kalitesiz bir uyku sağlam bir belleğin bir numaralı düşmanı olabiliyor.ÇOKLU VE KONTROLSÜZ İLAÇ KULLANIMI: Yaşlılarda kullanılan her ilacın bilişsel fonksiyonlara etkisi dikkatle araştırılmalı, ilaçlar arasındaki etkileşimlerin de belleği bozabileceği unutulmamalıdır.AŞIRI DOZDA STRES: Uzun süreli stres maruziyeti de mühim bir bellek bozandır.