Alzheimer'ın sonu geldi mi

SON birkaç ayda ardı ardına gelen olumlu haberlere bakılırsa yaşlılık çağının amansız düşmanı Alzheimer hastalığıyla mücadelede bizi yeni ve güzel avantajlar bekliyor.

Biliyorsunuz ilk iyi haber geçtiğimiz günlerde "yeni Alzheimer ilaçları"ndan geldi. İlaç üreticileri bize yeni ürettikleri 2 molekülün (LECANEMAB ve DONANEMAB) Alzheimer tedavisi ile önemli avantajlar sağlayabileceğini müjdeledi. Hatta bu ilaçlardan biri (LECANEMAB) gerekli yasal izinleri de aldı. Şimdi de çok daha iyi bir haberle karşı karşıyayız: Bilim insanları birkaç gün önce demans hastalarına kesin teşhis konulmadan 15 yıl önce bile o kişilerde demans riskini tahmin edebilecek yeni bir kan testine doğru önemli adımlar attıklarını açıkladılar. Detaylara gelince...

İYİ HABER BU 4 PROTEİNE DİKKAT!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Araştırmacılar Nature Aging dergisinde yayımladıkları makalede Alzheimer hastalığı veya vasküler demans gelişen kişilerde "Gfap, Nefl, Gdf15 ve Ltbp2" adlı 4 ayrı proteinin alışılmadık seviyelerde yüksek olduğunu belirlediler. Ulaşılan sonuçlara bakılırsa demans sürecinde beyinde oluşan inflamasyoniltihaplanma, astrosit adı verilen hücrelerin Alzheimer için bilinen bir "biyobelirteç" kabul edilen Gfap'ın aşırı üretimini tetikleyebiliyor. "Yüksek Gfap'lı kişilerde" ise demans gelişme olasılığının "düşük Gfap'lı kişilere" oranla 2 kat daha fazla olduğu anlaşılıyor. Araştırmanın detaylarına girip kafanızı daha fazla karıştırmak istemiyorum. Şimdilik önümüze konan ilk bilgiler şunlar: Eğer bu kan testiyle umulan sonuçlara ulaşılabilirse -ki öyle anlaşılıyor- bunama sorununun erken teşhisi için yeni bir teste sahip olacağız. Ve bu yeni test sayesinde 15 yıl sonra başlayabilecek bir bunama problemini bile bugünden yüzde 90 doğruluk payıyla tahmin edilebileceğiz. Kısacası görünen o ki Alzheimer'ın teşhisinde de tedavisinde de muazzam adımlar atılıyor.

HATIRLATMA ALZHEIMER'IN 10 ÖNEMLİ İŞARETİ

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İsterseniz gelin şimdi de bu köşede daha önce de yayımladığım "ALZHEIMER'IN 10 ÖNEMLİ İŞARETİ" yazısını yeniden bir hatırlayıp bilgilerimizi yeniden tazeleyelim. Hazırsanız buyurun...

İLK 5

İŞARET 1BELLEK KAYBINIZIN TİPİNİ İYİ İZLEYİN

Bellekteki bozulmanın en erken işareti son zamanlarda öğrenilen "yeni bilgilerin unutulması"dır.

Randevuların, isimlerin ya da telefon numaralarının zaman zaman unutulması bir ölçüye kadar normaldir. Alzheimer hastaları ise böyle şeyleri daha sık unuturlar ve daha sonra da hatırlamazlar.

İŞARET 2 GÜNLÜK İŞLERİNİZİ YAPARKEN ZORLANIYOR MUSUNUZ

Alzheimer hastalığı ile ilişkili bellek kaybı yaşayanlar, normal şartlarda gün içinde nasıl yapılacağını düşünmeden yaptığımız olağan şeyleri -sıradan günlük aktiviteleri- yapmada bile zorluk çekerler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Alzheimer hastası basit bir yemeğin nasıl hazırlanacağını bilemez, zamanla ev işlerini yapamaz hale gelir.

İŞARET 3KONUŞMANIZDAGÜÇLÜKLER OLUŞUYOR MU

Bazen herkes doğru sözcüğü bulmakta zorlanabilir. Alzheimer hastası ise en basit sözcükleri bile unutabilir veya o sözcüklerin yerine çok anlamsız olanlarını yerleştirebilir.

Konuşmasını yersiz ve anlamsız zamanda değiştirebilir ya da anlaşılması çok güç şeyler söyleyip yazabilir. Örneğin; diş fırçası için "ağzım için kullandığım şey" yakıştırmasını yapabilir.

İŞARET 4 ZAMAN VE YERKAVRAMININKARIŞTIRILMASIÖNEMLİ BİR BELİRTİDİR

Bazen "o gün haftanın hangi günü" olduğunu veya "şimdi nereye gideceğinizi" unutmanız normaldir. Ancak Alzheimer hastaları kendi yaşadıkları sokağı, nerede olduklarını ve oraya nasıl geldiklerini de unutabilirler, evlerine nasıl döneceklerini hatırlamazlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı