Salah'dan Türkiye'ye "Selamünaleyküm"

Trabzonspor, Papara Park'ta Başakşehir'i 2-1 mağlup ederek Süper Lig'in ilk iki haftasını yenilgisiz ve 4 puanla tamamladı. Ama maçın sonucundan çok, sahada oynanan futbolu ve Mohamed Salah'ı konuşmamız gerekirken, yine hakemi konuşuyoruz.

Çünkü gecenin yıldızı Mohamed Salah'tı.

Salah, 6. dakikada attığı golle Trabzonspor'u öne geçirdi. Başakşehir 19. dakikada Shomurodov'un penaltısıyla beraberliği yakaladı. İkinci yarının hemen başında, 48. dakikada Salah bir kez daha sahneye çıktı ve Trabzonspor'u yeniden öne geçirdi.

Salah'ın sonradan attığı iki golü de tartışmalı kararlarla karşı karşıya kaldı. Biri ofsayt, diğeri faul gerekçesiyle geçersiz sayıldı.

Dahası var...

Premier Lig'de Liverpool formasıyla 310 maçta yalnızca 10 sarı kart gören Mohamed Salah, Türkiye'deki ikinci Süper Lig maçında sarı kartla tanıştı. Hakem Ali Şansalan, Salah'ın kendisini yere atarak penaltı almaya çalıştığı kanaatine varmış olacak ki Mısırlı yıldızı sarı kartla cezalandırdı.

İşte tam burada insanın aklına şu geliyor:

Salah, Türkiye'ye futbol oynamaya geldi; biz ise ona Türk hakemliğini tanıtmakta gecikmedik!

Ali Şansalan'ın performansı öyle tartışmalıydı ki maçın önüne geçti. Oysa tribünler o gün Trabzonspor'u, Başakşehir'i ve dünyanın en önemli futbolcularından biri olan Mohamed Salah'ı izlemek istiyordu. Futbol konuşmak, istiyordu.

Fakat Hakem kararları futbolun önüne geçti.

Elbette hakem de hata yapabilir. Futbol hatalar oyunudur. Ancak mesele tek bir karar değil; maçın genel yönetim standardıdır. Hakem, futbolcunun da seyircinin de önüne geçtiği anda problem başlıyor.

Bir diğer hakem rezaleti de VAR da yaşandı. Trabzonspor'un Avrupa Kupasına katılım için play off oynayacağı Macaristan Takımı Ferençvaroş'a nazire yaparcasına dünkü maçın VAR hakemi Macar'dı. MHK ve TFF'yi bu mucizevi başarısından dolayı kutluyorum.

Bugün belki de Ali Şansalan'ın çocukları okulda arkadaşlarına, "Benim babam Salah'a sarı kart gösterdi" diye de övünecek!

Şaka bir yana, Türkiye'nin dünya yıldızlarını seyretme fırsatını bulduğu bir dönemde, hakemlerimizin görevi onların önüne geçmek değil, futbolun sağlıklı oynanmasını sağlamaktır. Korkarım ki Somali'nin bile hakem gönderdiği Dünya Futbol Şampiyonasına hakem gönderemeyen Türkiye, gerekli tedbir alınmazsa yine hakem gönderemeyecek