Ortadoğu bir yüksek teknoloji üssüne doğru

Fotoğrafları görünce aha dedim zengin Suudiler ve BAE gibi Arap ülkeleri Batılılaşıyor. Konu alışıldık kıyafetleri değil, tam serbest Amerikalı kıyafetler. Kaçırmışım, fotoğraf 2018'de çekilmiş.br data-mce-bogus"1"

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman (fotoğrafta sağda), Kaliforniya'da Apple ofisinde Apple CEO'su Tim Cook ile birlikte bir Apple yetkilisinin gösterdiklerine bakıyor. Hiçbirinin kravatı yok.br data-mce-bogus"1"

Şimdi ikinci fotoğraf:br data-mce-bogus"1"

Sıkı durun BAE Yapay Zekâ Bakanı Ömer Sultan el Ulema, bu yıl 16 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kentinde her yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun açılış gününde panelde konuşuyor.br data-mce-bogus"1"

Tamam bu kıyafetler yeni olmayabilir ama dikkatinizi çekmek istediğim konu giysilerden çok, Yapay Zekâ Bakanlığı ve bin Salman'ın yüksek teknoloji konularına olan ilgisi.br data-mce-bogus"1"

Evet BAE ve Suudiler kendilerine yeni bir yol çiziyor: Yüksek teknoloji, yapay zekâ...br data-mce-bogus"1"

Bu alanlara milyar dolarlar yatırıyorlar.br data-mce-bogus"1"

Şöyle diyeyim, Amerikalı şirketler büyük parasal kaynakları görünce bu ülkelerle işbirliğine gidiyorlar.br data-mce-bogus"1"

Washington Post gazetesi Ortadoğu için Silikon Vadisi'nin başkenti oldu manşetini atmış.br data-mce-bogus"1"

Özlem Yüzak'ın geçen cuma yazısında değindiği Ortadoğu ve yapay zekâ yatırımlarının aslında siyasi yönü de var: ABD'lilerden önce bölge ülkelerine bu alanlarda yatırım ve işbirliği için Çin girmişti.br data-mce-bogus"1"

YENİ SİLİKON VADİSİ

Çin hâlâ var ama ABD hükümeti Çin'in Ortadoğu'ya yerleşmesini hadi diyelim dengelemek için kendi şirketlerini de harekete geçirdi. ABD'nin zaten çok güçlü teknoloji şirketleri var ve BAE ve Suudilerdeki bu büyük teknoloji yatırımları iştahını görünce bölgeye iyice yerleştiler.br data-mce-bogus"1"

Düne kadar geri dediğimiz bu ülkelerdeki gelişmeye dikkatinizi çekerim.br data-mce-bogus"1"

Bu teknoloji devlerinin hiçbiri ülkemize yatırım düşünmüyor. Burası onlar için para kazanma, ticaret yeri.br data-mce-bogus"1"