Yanardağ'dan Aysever'e... Suskunluğun anatomisi

Merdan'ı (Yanardağ) neredeyse hiçbir suçlama yöneltmeden içeri atma, üstelik Tele1 televizyonuna el koyma cesaretinin hüküm sürdüğü bir ülkede yurttaş güvenliğinin çok yönlü olarak risk altında (uzun süredir!) olduğunu söylemek bile artık bir cesaret denemesi mi olur!

Tutuklamak için de İstanbul Büyükşehir veya İmamoğlu iddianamesine son anda eklenen baştan sona uyduruk bir "casusluk" suçlamasına dahil edilerek...

AYAĞINI DENK AL

Belli ki amaç Tele1'i susturmak; yöntem belli, kayyım eliyle karartmak, bugüne kadar yaptığı gerçek haberciliğin ve özgür yorumculuğun bedelini de Merdan'a ödetmek.

Burası Türkiye abicim, demokrasinin üst üste çağ atladığı konusundaki iktidar ve taraftarlarının zırva açıklamalarına aykırı davranıyorsan bu "yalan"ın ceremesini çekmeye hazır olacaksın.

Bir yandan içeri atacaksın; diğer yandan isimleri yaygın olarak bilinen, iktidar yanlısı olmayan gazetecileri arada sırada üçer beşer ifade vermeye çağırarak "Ayağını denk al" uyarısı yapacaksın.

SOLCULUĞA SALDIRI SERBEST

Enver Aysever de içeri alınacaklar listesindeymiş demek ki ilk fırsat gerçekleştirildi. Enver de Ekrem Bey'in babası Hasan İmamoğlu'nun "Ömrüm boyunca bu ülkeye komünizm gelmesin diye mücadele ettim, pişmanım. Komünizme artık gerek yok. ünkü istedikleri zaman komünizm ilan ediliyor. Malınıza, mülkünüze el konuluyor" sözlerini eleştirmiş ve "Hasan İmamoğlu, oğlunun başına gelenlerin sağcılıktan dolayı geldiğini anlayamamış. Cumhuriyetin ahlakını bozan, Menderes'ten bu tarafa gelen bütün sağcılardır. Sağcılık suçtur. Sağcı olduğunuz zaman ahlaksız olursunuz ya da ahlakınız ahlaksızlık olur" sözleriyle halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği "tespit edilmiş" (ama solculuğa her türlü hakaret serbest, bu sağcılara doğuştan verilmiş).

Hasan Bey, aslında "Komünizme artık gerek yok. ünkü istedikleri zaman komünizm ilan ediliyor. Malınıza, mülkünüze el konuluyor" sözlerine, "Demek ki sağcılığa karşı mücadele etmeliymişim" sözlerini ekleseydi, Enver'in eleştirisine gerek kalmazdı.

Aslında Hasan Bey'in sözlerinde bu cümle gizil olarak bulunuyor.

ÖYLE DİYORSAM ÖYLEDİR

Bugüne kadar ülkemizde bir solcu iktidar altında mala mülke el konduğu görülmedi, ama bu iktidar döneminde "suç örgütü" iddiasıyla her şeye el konabiliyor.

Bunun doğru olup olmadığını araştırmaya, kesinleştirmeye, nihai kararı beklemeye gerek yok.

Savcılık öyle görüyorsa doğrudur. Bütün varlığınız devlete geçiyor.

Bu anlayışın nereden kaynaklandığını düşünürken birden Osmanlı'daki uygulamalar akla üşüştü.