Ucuz üretimle Batı'yı zengin etmek
Demiştik ki dün, dünyada kullanılan emeğin yüzde 90'ı, Küresel Güney ülkelerine ait. Bugünkü dünya ekonomisi mal ve hizmetler için gerekli emeği yüzde 100 kabul edersek yüzde 90'ı Güney ülkelerinin emek, beyin, hizmet gücüne ait.
Fakat bu yüzdü 90'lık emek, dünyada yaratılan mal ve hizmetlerden elde edilen kazançtan yalnızca yüzde 21 pay alıyor.
Küresel Kuzey ülkelerinin, yani başta ABD ve Avrupa'nın elinde bir küresel servet patlaması olarak birikiyor. (Bizler de aman bu sıcak para gelsin diye peşinden koşuyoruz!)
Güney'in bu zenginliği üretebilmesi için sarf ettiği zaman 906 milyar saat. Buna karşılık Güney'e bu emeğe karşılık verilen ise sadece 80 milyar saat.
İşte Kuzey'in zenginliğinin kaynağı.
SADEDE GEL, KAÇ MİLYAR DOLAR YANİEvet bu soruyu sorar gibisiniz: "Küresel Güney çalışanlarına Küresel Kuzey meslektaşları kadar ödeme yapılsaydı, bu saatler tam 18.4 trilyon dolar değerinde olurdu. Çalışmanın bulgularına göre Güney'deki ücretler eşit beceri gerektiren işler için yüzde 87 ila yüzde 95 daha düşük."
Genel kabul gören temel yanlış, Küresel Kuzey'de işgücünün yüksek nitelikli (bilim insanları, mühendisler, avukatlar vb.), Küresel Güney'de işgücünün ise düşük nitelikli (çiftlik ve fabrika işçisi) olmasından ileri geliyor.
Araştırmacılardan Hickel diyor ki: "Çalışmamız, Küresel Güney'deki ülkelerin tüm beceri seviyelerinde ve hemen hemen tüm sektörlerde emeğin çoğunluğunu sağladığını ve 2021'de dünya ekonomisine 1124 milyar saatlik yüksek vasıflı emek sunduğunu gösterdi. Aynı yıl, Küresel Kuzey toplamda yalnızca 971 milyar saatlik emek sağladı."
DİBE DOĞRU YARIŞOregon Üniversitesi'nden sosyolog John Bellamy Foster: "Küresel Güney tüm üretimi gerçekleştiriyor, ancak aldığı karşılık berbat. Genel olarak ücretler artmış olsa da, Küresel Güney'dekiler yapay olarak düşük seviyelerde kalıyor çünkü bu ülkeler Kuzey'den para ve kaynak elde etmek için 'dibe doğru bir yarış' içinde".
Türkiye'de çok iyi bir örnek: İhracat rekabetinde, ücretler düşük tutuluyor, Türkiye bir ucuz emek ülkesi diye dış yatırımcılara pazarlanıyor.