Bizi dayanışma ve işbirliği ilerletir
Yok, bugün siyasetten bahsetmiyorum. Türkiye'nin daha büyük bir problemi üzerine yazacağım biraz: Türkiye ekonomik yapısının ileri ve yüksek teknoloji üretkenliğine doğru yolculuğu.
Biz on yıllardır bu konuyu yazıyor ve konuşuyoruz. Çok şükür devlet dahil, artık çok geniş üniversite ve sanayi çevrelerinin ve ekonomiyi izleyen danışmanların gündeminde de "İleri teknolojik üretime geçmeden kurtuluşumuz ve cari açığı düşürmemiz mümkün değil" görüşü egemen konuma yükseldi.
Herkes bu konuları bilmeli, özellikle de siyasetle uğraşan herkes.
Bu çok basit bir gözlem, ne satıyoruz ve ne alıyoruza bakarsanız, fotoğrafı net görürsünüz.
Bir de bizim gibi ekonomilerin, yani teknoloji üretimleri zayıf, düşük ve orta teknoloji üretim ve satışlarından medet uman ve günü idare
eden ekonomilerin üzerinde
de bir cam tavan var. Onu görmüyoruz. Ama bu cam tavanı, ülkeyi günlük yöneten güçler bilerek bilmeyerek oluşturdular, ta geçmişten bugüne.
DAYANIŞMA VE İŞBİRLİĞİYazının başlığındaki dayanışma ve işbirliği, Ankara'da izlediğimiz ÜSİMP toplantısından esinlendi. ÜSİMP, yani Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu, ekonomide bilim ve teknolojide sanayi üretkenliğini işbirliğini artırma düşüncesinin ürünü olarak doğdu. Önce TÜBİTAK'ta olan bu düşünce sonra 2007'de bağımsız bir kuruma evrildi. Başından beri izlediğim bu çalışma, artık giderek dalbudak saldı ve bugün teknoparklardan tutun teknoloji transfer ofislerine ve Ar-Ge merkezlerine ve şirketlere uzanan 131 kurum ve kuruluşu kapsıyor. İşe yararlılığını, platform başkanı Prof. Hamit Serbest'ten anlatayım:
Rekabet yerine paylaşma ve karşılıklı güven, tek başına değil birlikte çalışma, bildiğini paylaşma bilmediğini sorma bilmeyene öğretme, büyük amaçlar için ortaklık kültürü, uluslararası ve ulusal kuruluşlarda tanınma, fikir oluşturma, paydaşlık, değer oluşturma vb.
İçinde 68 teknoloji transfer ofisi, 15 teknopark, 15 destekleyici kurum, 5 organize sanayi bölgesi bulunuyor.
Üyeleriyle, ulusal kongreler, ulusal patent fuarları, üniversite sanayi işbirliği üzerine birlikte öğrenme panelleri ve deneyim paylaşma çalıştayları gibi çok sayıda faaliyete imza attı.
ZORLUKLARI GÖĞÜSLEMEHer koyunun kendi bacağından asıldığı görüşünün yaygın olduğu ülkemizde, şirket ve kurumları bir araya getirerek zihin açma ve dayanışma ve işbirliği ile ilerleme