Altan Öymen: Kitapları, olgularla yakın tarih belgeselidir
"Gel bana sekreterlik yap" dedi Altan abi.
Günaydın gazetesinden tanışıyoruz. in'e gitmiş, gelmiş ve bu ülke üzerine ilk büyük röportajı yayımlayacağız. Necati Zincirkıran yayın yönetmeni. Müthiş yenilikçi Haldun Simavi'nin gazetesinde çalışıyoruz. Yazıişleri müdürü Rahmi Turan... Mehmet Barlas, Hasan Cemal, Can Ataklı, Ruhat Mengi... Ve tanınmış daha çok sayıda gazeteci, yazar, çizer...
in üzerine merakımdan dolayı Zincirkıran röportajın hazırlanmasına, yayımlanmasına yardımcı ol dedi. Altan abi zaten çok iyi bir gazeteci, yazarlığı mükemmel. Araştırmacı, mobilya ihracatı palavrası ile devletten yüklü paralar alan Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in öyküsünü Uğur Mumcu ile birlikte yazmış: Mobilya Dosyası. (O zamanlar ihracat yapıyoruz diye taşı toprağı delil gösteren sözde işadamları dönemiydi!)
Röportajı günbegün yazıyor, ben nesine yardımcı olacağım! Yine de hoşgörüsüyle düşüncelerimi soruyordu. Ses getiren bir yayın oldu.
MÜTHİŞ KADROAltan abi Günaydın'ın düzenli yazarı değil. Ama kardeşi Örsan Öymen (Cumhuriyet yazarı felsefe profesörü Örsan K. Öymen'in babası) o sırada, renkli bulvar gazetesi niteliğindeki Günaydın'ın içinde siyah beyaz, sanırım dört sayfa ciddi politik eki içinde 06 Ankara köşesi altında yazıyor. Örsan Öymen de mükemmel bir gazeteci. Bekir Coşkun Ankara büro şefi. Bu sayfaların kadrosu müthiş. Mesela Necati Doğru, daha sonra Zafer Mutlu, Melih Aşık... İlk ekonomi meselelerinin halk dilinde haberleştirildiği ve Babıâli'de çığır açtığı bir gazete ve siyah beyaz eki.
Sonra bu kadro dağılmaya başladı. Rahmi Turan, Sabah gazetesini çıkarmaya gitti, onunla birlikte önemli bir kadro da... Sanırım 1985'te gazeteden ayrılma kararı aldım. Hedefim Cumhuriyet ve Milliyet'ti.
Altan abi Milliyet'e genel yayın müdürü olmuştu. İlk ona başvurdum. Konuştuk, sohbet ettik. "Gel benim sekreterim ol, Alman basınını da izlersin" dedi. Sonra olmadı, nedenini biliyordum ama öykünün zamanı değil.
Altan abinin yazılarını hep izledim.
OK ÖNEMLİ KİTAP DİZİSİSonra birden anı kitapları ile karşıma çıktı!
Hayatının, yaşadıklarının öyküsünü anlatıyor. Ama siyasal tarihin önemli olayları, dönemeçleri ile birlikte:
Bir Dönem Bir ocuk. Değişim Yılları. Öfkeli Yıllar ...Ve İhtilal. Bu dört ciltlik kitap serisi, yakın tarihimizin filmi gibidir. Belgeler vardır, fotoğraflar vardır, anılar vardır. Yalan yok, uydurukluk yok, çok titiz bir araştırmayla bir ömürlük siyasal tarihin kesiti. Kolay okunur. Tarih kitaplarıyla zerre ilişkisi yok dizinin. Sonra