Denizlerin rüzgârı

Bir rüzgâr esiyor.

Dünyada Filistin, 68'in Vietnam'ına dönüşmeye başlıyor.

Şimdilerde 70'li yaşlarını yaşayan biri, torununun Denizlerin rüzgârının estiği yıllarda ne yaptıkları sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Ülkemizin nasıl kurtulacağının yordamını aradık yavrum. Başka ülkelerde daha önceki zamanlarda ve günümüzde insanların kendi ülkeleri için neleri, nasıl yaptıklarını öğrenmeye çalıştık. İnsanların nasıl özgürleşeceğinin yollarını aradık. İnsanın insan tarafından sömürülmesinin önüne geçilmesi için neler yapılması gerektiğini öğrenmeye çalıştık, bunun yollarını aradık..."

SENİN DE HİKÂYENDİR

68 Kuşağı: Doğuş ve Arayış'a (Bilgi Yayınevi) böyle başlamıştım.

Kitapta dünyanın ve Türkiye'mizin 68'inin doğuşunu, arayışını, yükselişini yaşadıklarımdan, öğrendiklerimden, tanık olduklarımdan, yazılanlardan damıtarak anlatmaya çalıştım.

68'in niçin, nasıl, nereden doğduğu, neleri, nasıl aradığı sorularının karşılığını ararken doğmasını sağlayan birikimimizi aktarmaya ağırlık verdim.

Çünkü 68, mücadele eden insanını, kitlesini, kahramanlarını, rüzgârını yaratmıştı ama onların örnek aldığı daha önceki dönemlerin mücadele eden insanlarının, kitlesinin, kahramanlarının unutulmaması, onların 68'in doğumunu sağlayan birikimlerinin aktarılması gerektiğini düşündüm.

Jön Türkler'den Kuvayı Milliye'ye, Köy Enstitüleri'nden 68 Kuşağı'na süren arayışı, bağımsızlık sevdasının uykusuz aydınlarını, gençliğe güvenen bir önderin, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetinin uykusuz gençlerinin dünyayı anlamak için elinden düşürmediği kitapları, dergileri, örgütleri, önderleri, tarihsel akışımızda nasıl doğup neleri yaşadıklarını, beslendikleri kaynakları damıtmaya çalıştım.

Bu birikimdi asıl olan, 68 kuşağını doğuran ve ona yol gösterecek olan.

Anıların, yaşananların, tanıklıkların, öğretilenlerin, öğrenilenlerin toplamı olan bir birikim, bir arayış olan 68'i bu düşüncelerle yazdım.

TOPRAĞIMIZDADIR KÖKÜ

Kökü Jön Türkler'e dayanan Türkiye'deki solun birikimi, Cumhuriyet Aydınlanması temelinde Kemalist değerlerle bütünleşmişti.

1960'larda Batı'da yeni bir sol anlayış yükselirken Türkiye'de yeterli bir sol birikim ve deneyimi olamadığı için 1940'ların, 50'lerin "Eski Tüfekler"i öne çıkmıştı.

Kendini birdenbire eylemlerin içinde bulan, dünyada yankılanan solu merak eden gençliği, Yön, Devrim, Türk Solu, Ant, Aydınlık dergileri, Kemalizm'le bütünleşen sosyalizm tartışmalarıyla ve Milli Demokratik Devrim (MDD) kuramıyla sarıp sarmalamaya başlamıştı.