Bir uykusuz aydın: Uğur Mumcu

Devrimlerin savunucusu 68 kuşağının uykusuz aydını Uğur Mumcu.

Yön'de başlayan gazeteciliğini, "Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz" ilkesini ülkemizin gündemine yerleştiren direniş anıtı olarak 1960'lı yıllardaki devrimci yayın organları Türk Solu, Devrim, Ant, Yön dergilerinde sürdüren değerli bir kalem.

AÜ Hukuk Fakültesi'nde asistan olarak 68 kuşağının yürekli, öfkeli, devrimci, genç konuşmacısı kürsülerde.

Merakla okudum yazdıklarını, coşkuyla dinledim o bozkır yiğidinin konuşmalarını.

12 MART'TAN 12 EYLÜL'E

Bağnazlıklara, yobazlığa, teröre karşı akılla, bilgiyle savaşımın ve "araştırmacı gazeteciliğin önder ve örnek kalemi"ydi ve 12 Mart döneminde 68'in delikanlılarıyla birlikte Mamak Askeri Cezaevi'nin tutuklularından oldu.

12 Mart sonrası Yeni Ortam gazetesinde başladığı köşe yazarlığını 1975'ten itibaren Cumhuriyet'teki "Gözlem" köşesinde sürdürdü.

Ağrı Patnos'ta yaptığı askerlikle ilgili anılarını kitaplaştırdığı Sakıncalı Piyade (1977) ertesi yıl Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahnelenmeye başladı. 700 kere sahnelenen oyun sırasında yüz yüze tanışma şansına kavuşmuştum ve TÖB-DER merkez yöneticisi olarak Cumhuriyet'teki odasında hazırladığı Çıkmaz Sokak adlı kitabıyla ilgili birkaç kez sohbet etmiştik.

12 EYLÜL'DEN 24 OCAK 1993'E

Araştırmacı gazeteciliğinin büyük başarısı olan 40'ların Cadı Kazanı, Gazi Paşa'ya Suikast, Papa-Mafya-Ağca, 12 Eylül, şeriatçı kalkışmaların, radikal İslamın sermaye kaynaklarını araştıran ve günümüzdeki tehlikeye yıllar öncesinde dikkat çektiği Rabıta gibi kitaplarıyla güne ışık tuttu.

Yerli ve yabancı arşivlerle Kürt sorununa ideolojik bağnazlıklardan uzaklaşarak bakmamızı sağlayan araştırmasıyla genç Cumhuriyete karşı şeriatçı kalkışmayı aydınlattı: Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925.

Kitapta, 1919'da İstanbul'daki Kürt örgütlenmeleriyle başlayıp Şeyh Sait Ayaklanması ve Musul sorunuyla noktalanan süreci dış destekleriyle birlikte, ayrıntılarıyla ele aldı.

Cumhuriyet'te 7 Ocak 1993'te "Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD'ın Kürtler arasında... Yoksa CIA ve MOSSAD, antiemperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi" diye sordu ve ertesi gün, yakında yayımlayacağı kitabında istihbarat örgütleri ile Kürt milliyetçileri arasındaki bağlantıları açıklayacağını yazdı.

24 Ocak 1993'te Ankara Karlı Sokak'taki evinin önünde otomobiline konan bombayla katledildi, failleri bulunamadı.

24 OCAK 1993'TEN SONRA

Ülkemizdeki iki baskı döneminin, 12 Mart ve 12 Eylül'ün direngen yazarı, terörün kaynağı silah kaçakçılığının, mafyanın, şeriatın kaynağı İslami sermayenin, dış kaynaklı bölücülüğün amansız izleyicisiydi Uğur Mumcu.