Erdoğan, Tehâfüt ve Geleneği adlı incelemesinin İkinci Bölümü'nde, söz konusu gelenekle doğrudan bağlantılı olarak Kutbüddin er-Râvendi, İbn Rüşd, Alâeddin Ali et-Tûsî, Muslihuddin Hocazâde, Hakim Şâh el-Kazvinî, Kemalpaşazâde, Muhyiddin el-Karabâği, Abdu'l-vehhâb Çelebi, Yahyâ Nev'i Efendi, Mehmed Emin Üsküdâri, Hasbî Süleyman Efendi'nin eserlerini ve ilişkileri itibariyle de Takıyyüddin İbn Teymiyye, Abdurrahmân el-Câmi, Molla Lutfi, Mestçizâde Abdullah Efendi ile Mûsâ Kâzım Efendi'nin ilgili eserlerini ele almıştır.
Okurlarımızın kolayca erişebilecekleri ilk tehâfüt'ün yayım bilgisi şöyledir:
1-Gazâlî, Tehâfütü'l-felâsife -Filozofların Tutarsızlığı, trc.: Mahmut Kaya Hüseyin Sarıoğlu, YEK Başkanlığı, İstanbul 20142-Mehmet Emin Üsküdarî, Telhîsu Tehâfüti'l-Hukema - Tehâfüt Özeti, trc.: Kâmuran Gökdağ; YEK Başkanlığı, İstanbul 20143-Hasbî Süleyman Efendi'nin, Terceme-i Tehâfütü'l-Felâsife li-İmâmi'l-Gazzâlî, Latinize eden: Hikmet Akpur, İBER, İstanbul 2022Tehâfüt'le ilgili kolaylıkla ulaşılabilecek ilişkili kitaplardan bazıları şunlardır:
1-Gazzâlî, Makâsidü'l-Felâsife Filozafların Maksatları, trc.: Cemalettin Erdemci, Endülüs, İstanbul 20212-İbn Rüşd, Tehâfütü't-Tehâfüt Gazzâlî'ye Reddiye, trc.: Kemal Işık Mehmet Dağ, Ankara Okulu, Ankara 20213-İlhan Kutluer, Akıl ve İtikad Kelâm-Felsefe İlişkileri Üzerine Araştırmalar, İz, İstanbul 1996; Yitirilmiş Hikmeti Ararken, İz, İstanbul 2012; Gazzâlî ve Felsefe, 'Gazzâlî Konuşmaları' içinde, Küre, İstanbul 20124-Zeynep Gemuhluoğlu, Teoloji Olarak Yorum -Gazzâlî ve İbn Rüşd'de Te'vil, İz, İstanbul 20105-Gulâmhüseyin İbrahimî Dînâni, İslam Dünyasında Felsefî Düşüncenin Serüveni, trc.: Tahir Uluç, Ketebe, İstanbul 20196-Frank Griffel, Gazâlî'nin Felsefî Kelâmı, trc.: İbrahim Halil Üçer Muhammed Fatih Kılıç, Kalsik, İstanbul 20217-İsmail Hakkı İzmirli, Âlim ve Mütefekkir İmâm Gazzâlî, haz.: Muhammet Çınar Nedim Aydın, Endülüs, İstanbul 2022Mehmet Emin Üsküdarî Telhîs'nin mütercimi Kâmuran Gökdağ'ın "İlk tehâfüt kitabını yazma önceliğine sahip olan düşünür Gazzâli olsa da İslam dünyasında bir tehâfüt geleneği oluşmasının İbn Rüşd ile başladığını" söylemesine ve gerek Erdoğan'ın zikrettiği müelliflerden bazılarının gerekse bizim zikrettiğimiz İbrahimî Dînâni'nin Şiî oluşlarına dikkat çekerek, tehâfüt geleneğinde asıl muarızların ya da muhaliflerin de -İbn Rüşd'ten daha çok- Batıniler olduğunu belirtmemiz gerekir.
101