Atatürksüz Çanakkale Zaferi kazanılamazdı! - Doç. Dr. Hüner Tuncer

Çanakkale Deniz Savaşı'nı kaybeden İtilaf Devletleri, bu kez de karadan bir harekâtla Çanakkale'yi geçmeye çalışmışlar ancak önlerine akıl almaz bir engel çıkmıştı. Bu engel, Mustafa Kemal isimli henüz 36 yaşında olan bir yarbaydı.br data-mce-bogus"1"

25 Nisan 1915'te, Çanakkale'ye İngilizFransız çıkartma harekâtı başlamıştı. Müttefikler, Gelibolu yarımadasında 6 yere ve Asya kıyısında Kumkale'ye çıkartma yapmıştı. Çanakkale'yi savunmakla görevli 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders, düşmanın ana saldırısının yerini saptayamamıştı. Mustafa Kemal'in görüşüne göre, düşman Kocadağ ile Kabatepe'yi ele geçirmek ve Eceabat-Kilitbahir yolunu açmak için, Arıburnu'na asker çıkartmıştı. Savaş, Arıburnu ile Seddülbahir'deydi. Mustafa Kemal, burada tarihi bir karar aldı. Düşmanın kıyıda yerleşmesini ve yayılmasını önlemek üzere, inisiyatifi ele alarak emir beklemeden bir alayı ve bir dağ bataryasıyla Arıburnu'na gidecek ve düşmana orada taarruz edecekti. Böylece, ordunun yedeği olan birliğinin bir alayı ile bir bataryasını kimseye danışmadan ve haber vermeden savaşa sokacaktı. İşte Mustafa Kemal, komutası altındaki 57. Piyade Alayı'na, "Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emrini burada vermişti. Gerçekten de düşman Mustafa Kemal'in öngördüğü yerlere çıkartma yapmış; Seddülbahir bölgesini asıl çıkartma yeri olarak seçmiş, Alçıtepe'yi ilk günde ele geçirmeyi planlamış, Kabatepe-Arıburnu bölgesini Seddülbahir'deki harekâta yardım için kullanmış ve iki koldan Boğaz tahkimatını ele geçirmeyi hedeflemişti. Saros, Kumkale ile Beşige bölgelerini ise aldatma ve gösteri amaçlı kullanmıştı. (Mustafa Kemal'in bu öngörülerini göz ardı ederek Çanakkale kara savaşlarını Mustafa Kemal'in ismini zikretmeden anlatmaya yetinen sözde yazarlara ve tarihçilere içimden acımaktan başka bir şey gelmiyor!)br data-mce-bogus"1"

Liman von Sanders ile 19. tümenin genç komutanı Mustafa Kemal'in askeri görüşleri birbiriyle çelişmekteydi. Liman von Sanders'in, "kıyıda zayıf birlikler bulundurmakla düşmanın kıyıya çıkmasına izin vermek, daha sonra geride bulundurulan güçlü ihtiyatlarla düşmanı denize dökmek" şeklinde özetlenebilen planına karşı Mustafa Kemal'in, "kıyıyı kuvvetli tutmak, düşmanı en zayıf anı olan denizdeyken imha etmek" düşüncesi çelişmekteydi.br data-mce-bogus"1"

DÖNÜM NOKTASI

Mustafa Kemal ile Liman von Sanders'in görüşlerinin çelişmesinin başlıca nedeni, Liman von Sanders'in, Osmanlı Devleti'nin çıkarları yerine Almanya'nın çıkarlarına hizmet etmekte olması ve Çanakkale muharebeleriyle İngiliz ile Fransız kuvvetlerini bu cephede mümkün olduğu kadar uzun bir süre bağlı tutmayı hedeflemesiydi. Kanımca Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin yenilgiye uğramasının nedenlerinden biri de Osmanlı ordusunda Alman subaylarının hizmete alınmış olmasıydı.br data-mce-bogus"1"