LGS ve YKS'den çıkana GSS sınavı yok!
Öğrenciler için zorlu sınav maratonu geride kaldı. Üniversiteye giriş yapamayan ya da mezun olunca hemen iş bulamayan gençler sağlık hakkından iki yıl prim ödemeden yararlanabiliyor.
Cuma günü 2 milyon öğrenci için son ders zili çaldı. Geçtiğimiz hafta sonu sekizinci sınıf öğrencileri LGS sınavına girdiler, lise mezunları ise dün ve bugün YKS'ye girecekler. Diğer taraftan pek çok üniversitede bütünleme sınavları yapıldı ve mezuniyet törenleri yapıldı. Liseden mezun olup üniversiteye yerleşenlerin, üniversiteden mezun olup yüksek lisansa devam edeceklerin öğrencilikleri devam edecek. Üniversiteye giriş yapamayan ya da mezun olunca hemen işgücü piyasasına geçemeyen gençlerin endişe etmelerine gerek yok. Sağlık hakkından yararlanma da iki yıllık muafiyet süresi söz konusu.
Bu muafiyet gençlere hayata atılırken kendilerine en uygun işi ve bölümü bulma konusunda çok önemli bir kolaylık sağlıyor.
MUAFİYET GETİRİLDİ
Türkiye'de "Genel Sağlık Sigortası" ya da kısaca GSS, sağlık hizmetlerini herkes için ulaşılabilir kılan kritik bir sistem. 1 Ocak 2012'den bu yana Türkiye'de ikamet eden tüm Türk vatandaşları, zorunlu olarak bu kapsamın içinde yer alıyor. 2016 yılında yapılan değişiklik öncesinde liseden ya da üniversiteden mezun olan gençler mezuniyet sonrasında ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemiyorlardı. Burada, yaş sınırı ve eğitime devam etme koşulu nedeniyle gençlerin gelir testine girerek GSS primini yatırması gerekiyordu. Değişiklik sonrasında söz konusu gençler için iki yıllık süreyle GSS prim muafiyeti getirildi. Bu düzenleme gençlere çalışma hayatına girerken büyük bir rahatlık sağlıyor. Aynı şekilde anne babalar da çocuklarının kendilerine daha uygun işi bulurken sağlık masraflarıyla karşılaşmayacakları için bu konuda rahatlıyorlar.
MAĞDURİYET ORTADAN KALKTI
Değişiklik öncesinde lise veya üniversiteden mezun olan gençlerin mezuniyet sonrasında gelir testine girmesi ve prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekiyordu. Ancak zorunluluk tam olarak bilinmediğinden ve gelir testi yaptırması gerekenler bu testi yaptırmadıklarından gelir testi mağdurları söz konusuydu. Hatta gençlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için pek çok kez genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırması ve kısmi af hayata geçirilmişti. 2016'da yapılan değişiklikle bu garabet giderildi. Şu anda lise veya üniversiteden mezun olan gençler için muafiyet otomatik olarak devreye giriyor. Gençlerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok.