EMEKLİ MAAŞ FARKI TEMMUZDA AZALACAK

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için açıklanan 5 puanlık zam da memur emeklileri ile olan farkı kapatmıyor. Temmuzda bu farkın azalacağı belirtilirken, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin beklentisi ise ikinci yüzde 5 zamla farkın bugünden kapatılması yönünde.

Memur emeklileri, bu ay itibarıyla yüzde 15 toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyonun yüzde 6'yı aşan kısmı ile birlikte toplamda yüzde 49.2 zam almıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 37.57 olarak gerçekleşen son 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmıştı. Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam farkının 12 puanı bulması üzerine şikayetler artınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta bakanlar kurulu sonrası SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ilave 5 puanlık zam ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL olarak ödenmesi yönündeki karar açıkladı. Konu ile ilgili kanun teklifi yakında Meclis'e sunulacak.

83 LİRAYA İNECEK

Ancak farklı kurumlardan aylık alan emekliler arasındaki zam farkı yine de kapatılamadı. Meclis aşamasında ilave bir 3-5 puan zam ve en düşük emekli aylığının 11 bin TL'ye çıkartılması öngörülüyor. Diğer taraftan; toplu sözleşme uyarınca memur emeklileri temmuz ayında yüzde 10 zam alacak. Ocak-haziran enflasyonunun yüzde 15'i aşan kısmı da bu zamma eklenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise ocak-haziran enflasyonu oranında zam alacak. Beklentiler çerçevesinde ocak-haziran enflasyonu yüzde 25 olursa; SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam alacakken, memur emeklileri yüzde 20 zam alacak. Dolayısıyla temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki zam farkı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri lehine 5 puan olacak. Bu durumda; ocak ayındaki 5 puan ilave zam ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki fark kümülatif olarak neredeyse kapatılmış oluyor. Örneğin; en düşük memur emeklisi maaşı olan 9 bin 876 TL yüzde 49.2 zam sonrası 14 bin 739 TL'ye yükseldi. Temmuzda 6 aylık enflasyon yüzde 25 olursa, temmuz zammı olan yüzde 20 sonrası en düşük memur maaşı 17 bin 686 TL'ye çıkacak. 9 bin 876 TL aylığı olan SSK'lı emekli ise yüzde 42.6 sonrası 14 bin 83 TL aylık alacak. Temmuzda yüzde 25 zam sonrası bu kişinin aylığı 17 bin 603 TL'ye yükselecek ve memur ve SSK emeklisi arasındaki fark 83 TL olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin talebi bu farkın 6 ay sonra değil, hemen kapatılması yönünde.

FARK ŞUBATTA

SSK emeklileri her ayın 17'si ila 26'sı, Bağ-Kur emeklileri ise her ayın 25 ila 28'i arasında aylıklarını alıyor. Dolayısıyla şu an için ek zam kanunlaşmadığı için emekliler yüzde 37.57 zamlı aylıklarını aldılar. Ancak herhangi bir kayıp söz konusu değil. Ocak ayı maaşlarını yüzde 37.57 zam ile alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zam ve fark ödemeleri şubatta yatırılacak.