Usta, herkese örnek olmalı!

Mustafa Çulcu Hoca'nın diğer bazı 'hakem eskilerinden' farklı davranmasını beklerdim

Doğrusu ya, Mustafa Çulcu, "ayrılan" Erman Toroğlu'nun yerine, Sabah grubuna "hakem yorumcusu" olarak geldiğinde, "İşte nihayet 'hakem yorumculuğunun nasıl yapılacağını' gösterecek, hakem yorumcularına örnek olacak 'gerçek bir hakem hocası' aramıza geldi" diye düşünmüştüm
Spor yazarlığım döneminde onunla ilgili çok yazı yazmışımdır. Hemşehrimiz sayılır; O Gönenlidir, Biz Manyaslı
Gene de "biyografisi konusunda" şöyle bir "ufuk turu" yaptım, internette!..
Gönenspor'da oynamış Deniz yüzbaşılığından emekli olmuş, hakemliğe başlamış, FIFA kokardı takmış, 75 farklı ülkede toplam 175 karşılaşmada hakemlik yapmış, kıtalararası dünya derbilerinde düdük çalmış. Merkez Hakem Komitesi'nde ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği'nde (TFFHGD) başkanlık yapmış bir Usta!..
Böyle bir kariyer ve karizma, hangi hakem yorumcumuzda var
Ne var ki, "ah şu reyting ve tıklama yarışı" yok mu, "her hakem yorumcusu için 'örnek olacağını' sandığım" sevgili Çulcu, TV ekranlarında ve spor sayfalarında "hakem infazı" yaparak, "hakemler üzerinde ağır bir baskı oluşturan" ve de "bu yolla reyting tıklanma yarışı yapanlara benzemeye" başlamaz mı..
Evet, elbette "hata yapan" hakemlerin yaptıkları hatalar ortaya konacak ve eleştirilecektir
Ama, "hakemlikleri ile ilgili olumsuz, kötü, kişiliklerine dönük" sıfat ve zamirler yorumlarda ön plana çıkınca, spor ve de elbette futbol yazıcılığında 69 yılını doldurmuş bir gazeteci olarak "bu çizgiyi kabul etmem" mümkün değildir!..
Türkiye Barolar Birliği'nin kurucu başkanı Prof. Dr. Faruk Erem, "bu konuda" hocamdır.
1959 yılında Ankara'da Rüzgarlı Sokak'ta "muhalif" Yenigün gazetesinin "yazı işleri sorumlu müdürlüğü" benim üstüme kalınca, gazetemizin de avukatı olan rahmetli Erem, bana demişti ki; "Yapılan işi istediğiniz gibi eleştirebilirsiniz ama o işi yapan kişinin kişiliğini aşağılayacak, lekeleyecek sözler yazdınız mı, işte bu suçtur!.."