Yeni Türkiye'nin yeni yılı

"Eskiden yılbaşı gecesi yeni bir kitabın ilk sayfalarını çevirmek gibiydi" diyor aldığım bir sosyal medya mesajı: "Şimdi ise daha çok bir gerilim dizisinin yeni sezonuna başlamak gibi!"

Tam böyle.

Futbol sahaları dahi korku filmine dönüştü. Hakemler istifa ediyor, maçlar oynanamıyor. Futbolun bile tadı kaçtı.

Tadı kaçmayan bir şey var mı diye düşünüyorum Bulamıyorum.

Maçları geçtim, izlenecek TV programı kalmadı.

Kalanların üstesinden de hemen RTÜK geliyor.

Kafa boşaltmak, stres atmak, gevşemek için izlediğim bir MasterChef vardı. Onun da sunucu şefler ve yapımcılar suyunu çıkarttı.

Program, üçlü şeflerin kendi restoranları başta olmak üzere, Migros ve Yemek Sepeti'nin sonu gelmeyen bir reklam spotuna dönüştü.

Şeflerin reklamlarının bittiği yerde, yarışmacılara tutuşturulan meşrubat ve temizlik malzemeleriyle reklam yağmurları devam etti.

Ödül adı altında yarışmacılara verilen arsalar dahi bir yemek programı ile hiç bağdaşmayan gayrimenkul reklamlarına konu oldu ve nevi şahsına münhasır bir büyük "MasterChef"ticareti doğdu. Bitmedi

YERLİ VE MİLLİ MASTERCHEF

Küresel marka "MasterChef"in, artan dozlarda "yerli ve milli"leşerek şovenleşmesi, geçen sezonlardan farklı bir misyona dönüştü.

Gelsin ağırlıklı köfte, dolma, kazandibi, pide, börek yüklü esnaf restoranı menüleri

Bolulu Mehmet Şef'in "içinden yağ akmalı" diyerek ekran önünde vıcık vıcık elle sıktığı lahmacunlar, soğandan hiç hoşlanmayan İtalyan Şef'in ağzına soğan cücüğü sokmalar, logolu MasterChef tezgahlarını kaldırıp ayakkabılarını çıkarmış çoraplı yarışmacılara yerde çiğ köfte yoğurtturmalar

Türk mutfağı'ndan yalnızca bunları mı anlayacağız

Dünyanın çok ülkesinde yayınlanan MasterChef'in, sıradan yarışma programlarından farkı, bir gusto geliştirmek oluyor. Yayımlandığı ülkelerde program mutfak kültürüne sunumlar, tabaklama, estetik, zerafet gibi öğelerle katkı yapıyor.

Hal böyleyken yarışmayı ergen çocukların yatakhane eğlencesine dönüştürmek, "sous vide" pişirme tekniklerinden dem vurulurken tadım tabaklarına açlıktan çıkmışçasına dalmak nedir

Bu akşam son bölümü yayınlanacak 2023 sezonunun tek olumlu yanı -reyting kaybettiren bu defolara rağmen- "yeni Türkiye sentezi" türbanlı, takma kirpikli- kadın yarışmacı Esra'nın finale kalması oldu.

2019'dan bu yana ilk kez bir kadın yarışmacının finale ulaşması umarım MasterChef'in o boğucu erkek egemen atmosferinin kırılmasına katkı sağlar ve önümüzdeki sezon jüri şeflerinden birinin olsun, bir kadın şefle değiştirilmesine vesile yaratır.

BÜYÜ BOZULDUĞUNDA

"Yeni Türkiye" izlerini sadece MasterChef'te değil, dizilerde de görüyoruz.

Kızılcık Şerbeti ile başlayan, Ömer'le süren furyaya son aşamada Kızıl Goncalar eklendi.

Giderek pembe diziye bağlayan Ömer ve Kızılcık Şerbeti'nin aksine, Kızıl Goncalar gündeme çok sert bir giriş yaptı.

Gerçekçi yaşam kesiti tasvirlerinden ana akımda herkes o denli uzaklaşmış ki, "tarikat" betimlemesi derhal antenleri biledi.

Sekülerler, ilk bölümün ardından dervişçe bir kabul ve tevekkülle "Bu diziyi yaşatmazlar!" yargısı kestiler.

Tarikatlar hiç şaşırtmadı, hemen devreye girdi. Dizinin önce çekim mekanlarının anlaşmaları iptal edildi. Ardından RTÜK "manevi değerleri aşağılama" ve "halkı kutuplaştırma" kontenjanından cezalar yağdırdı.