Faşizm nerede başlar
Faşizm geri mi dönüyor Ya da dünya "postmodern" faşizme mi kayıyor
Çok sorulan sorular bunlar.
ABD de Trump'ın ikinci kez seçilme olasılığı bir yandan, Avrupa'da yükselen sağ ile görünürlük kazanan Meloni hükümeti beri yandan, faşizm tartışmaları her geçen gün yeni bir ivme kazanıyor.
Nazizmin pençesinden sürgüne atarak kendisini kurtulan ancak sürgünde mutlu olamayarak yaşamına son veren efsane yazar Stefan Zweig vaktiyle, "Tarihin kanunudur" diye yazmış, "insanlar yaşadıkları dönemlere damga vuran hareketlerin başlangıç noktasını tam göremez, tanımlayamaz, eşiğine mim koyamaz."
Zweig'ın konu üzerinde düşünmesine neden olan "faşizmi bir hastalık misali başlangıcında, uygarlığın niçin teşhis edip, frenlenleyemediği" sorusu olmuş.
Avusturyalı yazarın, "Faşizmin başlangıcı nasıl tespit edilir" sorusuna verdiği yanıt aslına bakarsanız, bugün de yaşadıklarımıza ışık tutabilecek bir sözcüğe indirgeniyor: "Propaganda!"
"İnsanlığın vicdanını eriten en güçlü etken propaganda oldu" diyor Zweig.
Hitler için Goebbels bu nedenle vazgeçilmez önemde.
"Propagandadan önce,'söz'ün yani bilginin gücü vardı" diyor Zweig; "Yalan ve algıya endeksli propaganda o gücü yok edip öldürdü."
ABD de Trump'ın "post-truthgerçek ötesi" üzerine inşaa ettiği algı manipülasyonu bugün tümüyle bu saptama üzerine kurulu.
İtalya da popülaritesi gün geçtikçe artan Meloni, Trump'tan farklı biçimde de olsa keza gene tüm ağırlığıyla propagandaya abanıyor.
'KURTARICI' MELONİMeloni propagandasının iki belirleyici ayağı var:
1. İtalya'yı göçmenlerden arındırmak.
2. Çizme'yi "büyük güçler" ve Avrupa siyasetinde etkin kılmak.
Mussolini'den bu yana İtalya'nın en sağ hükümeti olarak bilinen Meloni'yi, işbaşına geldiği 2022'den beri popülaritesinde sürekli yükselten özellik bu propaganda.
İtalyanlar gözlerini kamaştırarak "İşte nihayet!" diyor: "Ülke çıkarlarını önde tutan ve dış dünyaya söz geçiren dişli bir lider çıktı."
Ama önceki gün olanlar, Meloni'nin 2 yıldır tutkuyla üzerinde çalıştığı bu propagandanın tam manasıyla "içinden geçti."
"Post modern faşizm"in kapılarını bundan böyle Meloni mi aralayacak yoksa hâlâ bir şekilde direnen ve dişlerini çıkartan "eski Avrupa"nın yerleşik kuralları mı Göreceğiz.
Oyun hâlâ ortada. Her şey... Meloni'nin pilot model oluşturduğu "yeni Avrupa"nın, "eski Avrupa'nın dişlerini" son kertede söküp sökemeyeceğine ve ABD'de de Trump'ın 2. çıkışına bağlı...
Trump'ı, 5 Kasım'daki ABD seçimleri bağlamında çok konuşacağız. Bu yazıda ben Meloni ile İtalya da son yaşananları konu etmek istiyorum.
AMAÇ STATÜKOYU ALT ETMEKYaz başında da bahsetmiştim.
İtalya'nın ilk kadın başbakanı, Adriyatik'in karşı kıyısındaki mevkidaşı Edi Rama ile 2024 başında uluslararası hukuk ve insan haklarını hiçe sayan bir antlaşmaya imza attı.
Çizme'ye denizden giren kaçaklar, Arnavutluk'ta İtalya tarafından 800 milyon Avro harcanarak inşa edilen göçmen toplama kamplarına taşınacak ve buradan ülkelerine geri gönderileceklerdi.