Kadir gecesi bir fırsattır

Bu gece Kadir gecesi. Selamı yayalım. Herkese selam verelim.
Çünkü bu gecenin sloganı 'selam'dır.
Kadir Suresi'nde de belirtildiği gibi bu gecenin tümü selamdır, esenliktir.

KADİR gecesi hakkında Kur'an-ı Kerim'de özel bir sure yer alır. Bu gecenin faziletini belirten bu surede Kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğu belirtilir. Kur'an-ı Kerim bu gecede Hz. Peygamber (s.a.v.)'e inmeye başlamıştır.
Bu gecede Cebrail ve görevli melekler ki sayısını ancak Rabbimiz bilir art arda inerler.
Onların görevi kendilerine verilen özel işleri yapmaktır. Ve o gece sabaha kadar tam bir manevi esenlik ve güvenliktir.
Bu geceye kadir gecesi denmesinin birçok sebebi vardır.
Bunlardan birisi, kadir gecesinin kadir ve kıymetinin haylice yüksek olması anlamındadır.
Diğeri de bu gece inen meleklerin sayısından ötürü yeryüzünde darlığın oluşmasıdır. "Kadir"in bir anlamı da "darlık" demektir.
Kadir gecesinin 27. gece olduğu konusunda birçok islam alimi söz birliği etmiştir. 23. gece olduğunu söyleyenler de vardır. Hz.
Peygamber (s.a.v.) bu aydaki son on geceye işaret etmiş ve; "Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerinde arayınız" buyurmuşlardır.
Peki neden açık bir dille 'şu gece' dememişlerdir Muhtemelen, sadece bir geceyi dolu dolu değerlendirip de diğer gecelerdeki büyük fırsatı kaçırmayalım diyedir.
Zaten Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan'ın son on gününü dolu dolu geçirirdi.
Bu gece selamı yayalım. Herkese selam verelim. Çünkü bu gecenin sloganı 'selam'dır. Kadir Suresi'nde de belirtildiği gibi bu gecenin tümü selamdır, esenliktir. Barıştır. Çünkü surenin sonunda bu gece için "fecre kadar bir selamdır" buyruluyor.
Yüce Rabbim hepimizin duasını, orucunu, zekatını, sahurunu, tevbesini, yönelişini, dönüşünü bu gece kabul etsin. Sağlam bir imanla, sarsılmayan bir teslimiyetle Kur'an'a ve Hz. Peygamber'e bağlılığımızı devam ettirsin.
Bu gecenin affından uzak olma ihtimali olanlar sayılır. Bu gece olmasına rağmen anne babaya asi olanlar, onları rahatsız edenler, akrabayla bağlarını koparanlar, içkiye devam edenler, Müslüman kardeşiyle küs kalanlar bu gece kendilerine öz eleştiri yapmalılar, tevbe etmeliler.
Bu gece bol bol kaza namazı kılınmalı.
Kur'an okunmalı, tespih getirilmeli, dua edilmeli, büyüklerin rızası ve helalliği alınmalı. Ta ki Ramazan'ı yolcularken biz ondan, o bizden razı olsun. Hepinizin Kadir Gecesi'ni kutlarız.
PEYGAMBERİMİZİN İSTİĞFAR DUALARI
1. DUA OKUNUŞU: "Sübhanekal-lahümme ve bi hamdik, Allahümmağfirli inneke ente't-tavvabü'r-rahim."
ANLAMI: "Allah'ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana hamdederim. Allah'ım! Beni bağışla.
Kuşkusuz Sen tevbeleri kabul eden ve pek merhametli olansın." (Buhari)
2. DUA OKUNUŞU: "Allahümmağ-firli hatieti ve cehli ve israfi fi emri ve ma ente a'lemü bihi minni Allahümmağfir li ciddi ve hezli ve hata'i ve amdi ve küllü zalike ındi. Allahümmağfir li ma kaddemtü ve ma ahhartü ve ma esrartü ve ma a'lentü ve ma ente a'lemü bihi mini ente'lmukaddimü ve ente'l-muahhiru ve ente ala külli şey'in kadir."
ANLAMI: "İlahi! Hatalarımı, bilgisizliğimi, işlerimdeki israfımı (aşırı hareketimi), Senin benden daha iyi bildiğin kusurlarımı bağışla!
Allah'ım! Ciddi halimi, şakamı, hatamı, kasıtlı davranışlarımı bağışla.
Bu kusurların hepsi bende var.
İlahi! Önden gönderdiğim, önceden yaptığım ve sonraya bıraktığım, sonradan yapabileceğim gizli ve açıktan işlediğim ve Senin benden daha iyi bildiğin kusurlarımı bağışla. Çünkü Sensin ileri götüren, Sensin geri bırakan, Sensin her şeye gücü yeten!" (Buhari, Müslim)
3. DUA OKUNUŞU: "Estağfirulla-he'l-azimellezi la ilahe illa hüve'lhayyu'lkayyume ve etubu ileyh."
ANLAMI: "Hayy ve Kayyum olup kendisinden başka ilah bulunmayan yüce Allah'tan mağfiret dilerim, O'na tevbe ederim." Dua ile ilgili bilgi: Kim bu cümleleri okursa deniz köpükleri kadar da olsa veya Efendimiz şu ifadelerden birini kullanmıştır: Veya Alic çölü kumları sayısınca yahut ağaçların yaprakları adedince veya dünya günleri sayısınca- günahı olsa Allah günahlarını bağışlar." (Tirmizi)
4. DUA OKUNUŞU: "Rabbiğfirli ve tüb aleyye inneke ente'ttevabbü'r-rahim."
ANLAMI: "Rabbim beni bağışla ve tevbemi kabul et.
Hakikat Sen tevbeleri çok kabul eden ve esirgeyensin."
5. DUA OKUNUŞU: "Sübhanallahi be bi hamdihi sübhannallahi'lazimi estağfirullahe'l-azime ve etubü ileyh."
ANLAMI: "Azim olan Allah'ı tesbih ve O'na hamd ederim.
Azim olan Allah'a istiğfar eder, O'na tevbe ederim."
6. DUA OKUNUŞU: "Estağfirullahe innehu kane gaffara."
ANLAMI: "Allah'tan af diliyorum.
Çünkü Allah bolca bağışlayıcıdır."
7. DUA OKUNUŞU: "Esteğfirullahe innehu kane tevvaba."
ANLAMI: "Allah'tan af talep ediyorum. Çünkü Allah bolca tevbeleri kabul edendir."
8. DUA OKUNUŞU: "Rabbiğfir verham ve ente hayru'r-rahimin."
ANLAMI: "Ya Rabbi! Affet, rahmet et, zira Sen rahmet edenlerin en hayırlısısın."
9. DUA OKUNUŞU: "Fağfir lena verhamna ve ente hayru'l-ğafirin."
ANLAMI: "Bizi affet, bize mağfiret gönder. Zira Sen affedenlerin en hayırlısısın." gibi cümlelerle istiğfarda bulunması çok güzeldir."
10. DUA OKUNUŞU: "Allahümme ente Rabbi la ilahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve va'dike mesteta'tü euzü bike min şerri ma sana'tü ebuu leke bi ni'metike ve aleyye ve ebuu bi zenbi fağfirli zünubi