Değerli Konut Vergisi beyannamesi için son gün 20 Şubat 2024

Köşemde, 7 Ekim 2022'de "Değerli Konut Vergisi neden kaldırılmalıdır" başlıklı yazımı okumuştunuz. Bu yazımın üzerinden 1 yıldan uzun bir süre geçti. Aylardan yine şubat ve yine Değerli Konut Vergisi beyanname verme zamanı geldi. Bugün, kimlerin Değerli Konut Vergisi beyannamesi vermesi gerektiğini sizlere hatırlatmak ve yine bu verginin kaldırılması gerektiğine ilişkin görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

KİMLER BEYANNAME VERECEK

2023 yılında Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan, Emlak Vergisi Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre belirlenen bina vergi değeri 2023 yılında 9.967.000 Türk Lirası'nın üzerinde olanların sahiplerinin 2024 yılında Değerli Konut Vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Bu konutlar için; 20 Şubat 2024 günü sonuna kadar beyanname verilmeli ve aşağıda yer verdiğim vergi tarifesine göre hesaplanan ve tahakkuk eden vergi, iki eşit taksit halinde şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar ödenmelidir.

Beyanname vermek durumunda olup olmadığınızı tespit ederken aşağıdaki değerler belirleyici olacaktır:

- Tek meskeni olanlar, Değerli Konut Vergisi'ne tabi değildir.

- 2023 yılı bina vergi değeri 9.967.000 TL ve üzerinde olan mesken niteliğindeki taşınmazlar Değerli Konut Vergisi'ne tabidir.

- Bu konutlar için 20 Şubat 2024 günü sonuna kadar beyanname verilmeli ve tahakkuk eden vergi, şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar iki eşit taksit halinde ödenmelidir.

- 2023 yılı için beyan edilecek verginin hesaplanmasında dikkate alınacak tarife aşağıdaki gibidir.

VERGİNİN MÜKELLEF SAYISI BELLİ DEĞİL, ÜÇ YILDA YAPILAN TAHSİLAT SADECE 138 MİLYON TL

Değerli Konut Vergisi, 7194 sayılı Kanun ile Aralık 2019'da vergi sistemimize girmiş ve yapılan ciddi eleştiriler üzerine 7221 sayılı Kanun ile yürürlük tarihi 2020'den 2021'e ertelenmişti. Ayrıca kanunun gelir toplama amacını ortadan kaldıran önemli değişiklikler yapılmıştı. Bu değişiklikler ile birlikte işlevini yitiren Değerli Konut Vergisi'nin kaldırılması gerekirken hâlâ inatla uygulama sürdürülüyor.

Bu kanun, Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve bina vergi değeri belli tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazları vergilendirmeyi amaçlıyor. Aynı gayrimenkuller için; yine vergi değerleri üzerinden her yıl gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelere Emlak Vergisi de ödendiğini hatırlatayım. Değerli Konutlar Vergisi beyan esasına dayalı bir vergidir. Mükellefler beyannamelerini mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeyi eklemek suretiyle ilgili yılın Şubat ayının 20'inci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairelerine vermek zorundadırlar.