Musluk açıldı!

Ticari kredilerde faiz oranlarının 65'i aşmasına karşılık kurlardaki artışın enflasyon oranının altında kalması üzerine şirketler yabancı para cinsi borçlanmaya yöneldi. Geçen hafta döviz cinsi ticari krediler 1,1 milyar dolar artarak büyüklüğü 141,6 milyar dolara yükseldi. Yılbaşından bu yana döviz cinsi kredilerde artış 13 milyar doları buldu. Ticari dolar kredisinin yıllık faizi 8,37... Son tahmin olan yıl sonu 38 enflasyon ilavesiyle maliyet 46 oluyor. Oysa yıllık TL ticari kredi faizi şu anda 66,24 Yani şirketler, döviz kredisi kullanarak 20 daha düşük faiz ödeyecek. Maliyetlerdeki azalma ile fiyat artışları düşük gerçekleşecek.

Haziran ayından itibaren enflasyonda sert düşüş trendi başlıyor.Merkez Bankası Başkanı yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda önemli mesajlar vererek güven tazeledi. "Hazirandan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, fiyat artışlarını, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi hâlinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız" dedi. Yani 50 olan politika faizinin mecbur kalındığı takdirde daha da yukarılara çıkacağı sinyalini verdi.2024 sonu TÜFE 38'e çıktı. 2025'te 14, 2026'da 9 oranı korundu.

Merkez Bankası'nın brüt rezervleri geçen hafta 4,2 milyar dolarlık artışla 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervle ise 7 milyar dolar arttı, 21,08 milyar dolara çıktı. Rezervler tarafında dikkat çekici gelişme swap hariç net rezervlerde yaşandı... Swap (vadesi geldiğinde faiziyle ödenmek üzere alınan takasödünç döviz) hariç net rezervler ise eksi 39 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 48,6 milyar dolardı. 1 haftada 10 milyar dolara yakın iyileşme oldu...

Rezervlerin artması sonrası Merkez Bankasının piyasadan yaptığı alımların etkisiyle dolar 32,24; avro 34,81 TL'de kaldı. TCMB ihracatçıyı korumak ve rezervlerini arttırmak için piyasada alıcı konumunda bulunuyor. Hükûmet pazartesi günü yeni bir mali paket açıklayacak. Bu haber piyasalardaki coşkuyu arttırdı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi CDS'ler 276 puanla son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlik oranı martta 8,6'ya düştü.

Döviz cephesinde asıl bomba Türkiye'nin haziran ayında gri listeden çıkarılmasıyla patlayacak. 2011'de gri listeye giren Türkiye 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Ancak girmemek için bütün tedbirlere rağmen 2021'de tekrar girdik. Amaç Türkiye'ye sermaye akışının engellenmesiydi. DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleriyle yeterli mücadele verilmemesi, kara para aklama, terörün finansmanında Türkiye'nin odak noktası olması ile yurt dışına kaçan altın ve dövizlerin düşük oranlı vergilerle geri getirilmesini sağlayan Varlık Barışı Yasası gerekçe olarak gösterildi. Son 2 yılda bu konuda büyük ilerleme yaşandı...