Merkez Bankası tuzağa mı düştü

Batı dünyasının 28 Mayıs 2023'te siyaseti değiştirmeye gücü yetmedi, ancak hükûmeti sıkıştırarak Merkez Bankasına faizi 45 ile tarihin zirvesine çıkarttırmayı başardılar.

Uluslararası kredi kuruluşları, dev bankalar peş peşe yayınladıkları raporlarla "yüksek enflasyon, yüksek faizle önlenir" temasını işlediler. Yeni ekonomi yönetiminin önünde başka yol bırakmadılar. Yüzde 8,5 olan faiz 36,5 puan arttırılınca bankalarda yıllık mevduat faizi 46 oldu... Ticari kredi faizleri yıllık 69'a dayandı. İhtiyaç kredileri 63'lere çıktı. Maliyet artışı otomatik fiyatlara yansıdı, pahalı hâle gelen tüketim daraldı...

Ne demişlerdi, faizi arttırırsanız yabancı yatırımcılar (sıcak paracılar) ülkenizde hisse senedi ve tahvile hücum eder, kurlar gevşer, enflasyon düşer... Geldiler mi Çok sınırlı!.. Yerel seçimi gerekçe gösteriyorlar.

Peki TÜFE düştü mü Hayır! Neden Çünkü yüksek faiz üretim maliyetini arttırdı. Fiyatlar yükselişe geçti. Üstüne üstlük borçlanma maliyetleri aşırı arttı, bireysel kredi kartı borçları şubat itibarıyla 1 trilyon 247 milyar liraya ulaştı.

Taksitli kart borçları bir ayda 40,9 milyar lira artarak 240,5 milyar, taksitsiz borçlar 51,5 milyar liralık artışla 706,9 milyar lira oldu... Yüksek faiz TL'ye değer kazandıramadı, zira Merkez Bankası ihracatçıyı korumak amacıyla kurları yüksek tuttu...

Yüksek enflasyon karşısında ücret ve maaşları aşırı arttırdı, bütçe ocak ayında 150 milyar lira ile rekor açık verdi. Oysa geçen sene aynı dönemde 32 milyar liralık açık vermiştik. 5 kat arttı... Bunu kapatmak için hazinenin yükü arttı. Faizler tavana çıkınca Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Bu rakam son bir yılın en düşük satış rakamı. Bizim için hazırlanan korkunç tuzağı gördünüz değil mi Türkiye'nin büyüme hızına darbe vuruluyor. Fiyat istikrarı diye diye bizi kandırıyorlar. Oysa yüksek faiz sel gibi önüne geleni sürüklüyor. Tasarruflar ekonominin çarkları arasına değil mevduata bağlanıyor. Şirketlerin üretimleri düşüyor, kâr oranları azalıyor.