Eden bulur!

ABD Başkanı Donald Trump, ithal ürünlere getirdiği tarifeleri 2009'da görülen seviyelere indirdi, "İkinci Dünya Ticaret Savaşı" başladı!Borsalar yangın yerine döndü. Geniş kapsamlı tarifeler 5 Nisan'da, ülke bazındaki artışlar ise 9 Nisan'da yürürlüğe girecek. Bu kararlar ABD'nin büyüme hızını 10 aşağı çekerek resesyona sürükleyecek. Aynı tablo 1930 yılında büyük buhran döneminde yaşanmış, getirilen yüksek ithal vergileri sonrası ekonomi felakete sürüklenmiş, işsizlik oranı 8'lerden 25'e fırlamış, enflasyon patlamış sonu hüsranla sonuçlanmıştı.

Pandeminin etkilerini fark etmeyerek başkanlığı kaybeden Trump bu denemede de sınıfta kalırsa tarihe en berbat başkan olarak geçecek. Çin, hâlihazırda yürürlükte olan 20'lik vergilere ek olarak 34'lük ek bir tarife ile karşı karşıya. Avrupa Birliği, Japonya ve diğerleri 20 ile 49 arasında değişen tarifeler görecek. Türkiye'ye ise 10 gümrük vergisi uygulanacak olması ticarette büyük fırsat kapısı açıyor. 2024'te ABD'ye 16,4 milyar dolarlık ihracat, 16,2 milyar dolarlık ithalat yaptık. İhracatta özellikle makineler, mekanik cihazlar, kıymetli taşlar, metaller, otomotiv, halılar, diğer tekstil zemin kaplamaları, kireç, çimento, elektrikli makine ve cihazlar sattık...

Türkiyebu düzenlemeden nasıl kazançlı çıkacak Çin, Hindistan ve Güney Kore yüksek vergilerle karşılaşırken, özellikle tekstil sektöründe büyük kazanımlar elde edeceğiz. Trump, ABD için getirdiği vergiler dolayısıyla ithal ürünlerin artacak olan fiyatları hayat pahalılığını yükseltecek... Türkiye'ye getirilen vergi diğer ülkelere nazaran İngiltere'yle birlikte en düşük orana sahip. Özellikle ihracatta pahalı kalan sektörler için bir "koridor" açılacak... Türkiye'nin avantajlı konuma gelmesiyle AB, Çin gibi ülkelerin dev markaları Türkiye'de yatırım kararı alacak. Türk şirketleriyle birlikte ortak olarak ürettikleri malları ABD'ye ihraç etme şansını elde edecek. Türkiye'nin yüzde 10 oranı hem yerli üretim hem de yatırım çekme açısından tarihîfırsat karşımıza çıktı. Petrol fiyatlarının düşüşe geçmesi, Trump'ın Türkiye'ye sağladığı ikinci büyük destek oldu. Agresif gümrük tarifesi politikaları, enerji ve sanayi metalleri gibi büyümeye duyarlı emtiaları ciddi oranda baskıladı. Küçülen ülkelerin petrol ihtiyacının azalacak olması fiyatları aşağı çekti. Ayrıca Trump'ın Suudi Arabistan öncülüğünde fiyatları düşürün çağrısı üzerine OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) Rusya öncülüğünde mayıs ayında günlük üretimi 411 bin varil arttırma kararı aldı. Brent petrolün varil fiyatı 65 dolara indi.